– Vi har god tid på oss. Målet er å danne et flertallsbyråd i slutten av oktober

To dager etter valgseieren har Ap i Bergen funnet sin første samarbeidspartner. Men Harald Schjelderup har ingen hast med å finne flere. – Det er viktig at dette blir gjort på en skikkelig måte, sier han.

Dag Inge Ulstein og Harald Schjelderup fortalte om utgangspunktet for det som trolig blir nytt byråd i Bergen.

SAMMEN: Harald Schjelderup og Dag Inge Ulstein kom i dag med nyheten om fremtidig samarbeid i Bergen. Foto: Dag Harald Kvammen Andersen

Valglogo

Arbeiderpartiet og KrF kunne onsdag avsløre de har tatt et ørlite steg i retning samarbeidsbyråd i Bergen.

Ulstein, Persen og Schjelderup

MØTTES TIL SAMTALER: Ap og KrF har siden før valget vært tydelige på at de ønsket å samarbeide om byrådsmakten i Bergen. I dag møttes f.h. kommende byrådsleder Harald Schjelderup (Ap), ordførerkandidat Marte Mjøs Persen (Ap), ordførerkandidat Marita Moltu (KrF) og førstekandidat Dag Inge Ulstein (KrF).

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Partiene har i lang tid før valget kommunisert at de ønsket å samarbeide om byrådsmakten i byen. Onsdag formiddag møttes de to partienes forhandlingsutvalg til de første konkrete samtalene om en samarbeidsavtale.

– Vi hadde en hyggelig lunsj og en times prat, der vi ganske raskt fant ut at vi har et felles grunnlag, sier den kommende byrådslederen Harald Schjelderup (Ap), som sammen med KrF-toppen Dag Inge Ulstein møtte media etter møtet.

Vil danne flertallsbyråd

Der fortalte Ap og KrF at de er enige om å prøve å danne et flertallsbyråd, og at grunnpilarene i samarbeidet skal være trygg økonomisk styring, en grønnere Bergen, samt utjevning av sosiale forskjeller.

– Vi er enige om en ny kurs, sier Harald Schjelderup.

– Vi hadde gode samtaler som tydelig viste at det finnes et grunnlag for å gå videre sammen. Målet er å prøve å få til et flertallsbyråd, sier KrFs Dag Inge Ulstein

KrF vil helst ha Venstre med

Det er stor spenning knyttet til hvilke andre partier som inviteres inn i byrådet. Ap og KrF er avhengige av minst ett parti til for å danne flertall i bystyret. Onsdag skal KrF og Ap møte SV og Miljøpartiet De Grønne. Torsdag er det Venstre som står for tur.

Ulstein har siden valgnatten vært klar på at han ønsker et sterkt sentrum i byregjeringen.

– Vi mener det er best for byen vår at tyngdepunktet ligger i sentrum. Men vi har også sagt at vi ikke vil utelukke noen, fastslår KrF-toppen.

Schjelderup: – Vi har god tid

Schjelderup er meget fornøyd med å ha avklart et samarbeid med KrF. Han avviser at han og Ulstein har gjort noen som helst vurderinger av hvilke andre partier de foretrekker.

– Det har vi ikke gjort. Vi tar det i tur og orden, svarer Schjelderup, som ikke synes det er krevende å balansere mellom venstresiden og sentrum i bergenspolitikken.

– Det vil jeg ikke si. Ap kan samarbeide med både SV og sentrum. Vi deler veldig mange saker og verdier med dem begge. Det er viktig at dette blir gjort på en skikkelig måte der alle blir respektert. Vi har tid på oss til både å finne ut av dette, og til selve forhandlingene som skal handle om politikken. Målet er å danne et flertallsbyråd i slutten av oktober, sier Harald Schjelderup.

Slik så det ut da Ap og KrF gikk inn i møte tidligere i dag:

KrF og Arbeiderpartiet møttes til sine første samtaler i Bergen. Timer senere var det klart at de går sammen om byrådsforhandlinger.

SMIL: Her går Harald Schjelderup og Dag Inge Ulstein inn til sine første formelle samtaler i Bergen. Timer senere var samarbeidsavtalen i boks.