Advarer mot heksejakt på narkomane i parken

Politiet i Bergen foreslår igjen å kutte ned vegetasjon i Nygårdsparken, for å få bukt med åpenlys narkotikahandel og stoffmisbruk. Rusekspert advarer mot heksejakt på narkomane.

Politiet i Nygårdsparken

Politiet vil fjerne trær og øke patruljeringen i Nygårsparken i Bergen.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

I en fersk rapport fra Analyse- og registerseksjonen i Hordaland politidistrikt foreslås det blant annet å flate ut de mest kuperte delene av parkanlegget, og rydde vekk deler av plantene.

Det skriver BA .

Målet er å gjøre Nygårdsparken mer åpen, slik at det store narkotikamiljøet som holder til i parken skal bli mer synlig. Slik håper politiet å dempe aktiviteten i og rundt parken.

Frykter heksejakt

Forslaget møter sterk motstand fra eksperter på Bergensklinikkene.

– Det jeg er bekymret for er at vi skal lage en type heksejakt på brukerne, i stedet for å fokusere på hjelpetilbud, sier klinikksjef Eva Karin Løvaas på Bergensklinikkene.

Se hennes kritikk i denne videoen:

Video Nygårdsparken

Rusekspert på Bergensklinikkene advarer mot det hun kaller en heksejakt på de narkomane.

Forslaget om å hugge ned deler av vegetasjonen kom for første gang fra politiadvokat Helge Vigerust i fjor høst. Han mente at parken burde snauhogges og fikk støtte fra regjeringens spesialorgan for kriminalitetsforebygging.

Rusmisbrukerne selv forteller at de som vanker i parken blir stadig yngre , og i følge Bergens Tidende skjer hver andre overdose i Bergen i området i og rundt parken på Nygårdshøyden.

Les mer: – Problemene vil bare bli verre | Stor narkorazzia | - Området oppleves som utrygt

Flere tiltak

Sprøyter i Nygårdsparken

Det store miljøet i Nygårdsparken legger igjen brukte spøyter både i parken og i området rundt.

Foto: Grim Berge / NRK

I tillegg til snauhoggingen vil politiet øke sin egen aktivitet i parken, få færre innganger inn og ut av parken og ønsker også å øke bruken av skjult og åpen politiovervåkning i området.

Men overvåkning koster penger.

- Vi har ikke ekstramidler til dette og ser ikke for oss at vi vil få det heller. Dette må vi ta på det ordinære budsjettet, og må selvsagt konkurrere med de andre prioriterte oppgavene som politiet skal løse, sier politistasjonssjef ved Bergen sentrum politistasjon, Olav Valland til BA.

Nygårdsparken

Nygårdsparken som ble åpnet i 1885 har mye gammel beplantning.

Foto: Grim Berge / NRK