Hopp til innhold

– Jaging og kriminalisering av vanskeligstilte

Foreningen for en human narkotikapolitikk frykter mer narkobruk, mer kriminalitet og spredning av narkomiljøet i Bergen når rusmiljøet neste sommer skal bort fra Nygårsdsparken.

UTSATT: Sprøyter ligger slengt i barnehagens nærområde.

KNARKPARK: Nygårdsparken i Bergen blir ofte kalt Nord-Europas største narkotikapark. Rusmisbrukere har holdt til her siden 70-tallet.

Foto: Linn Mevold Skogheim

Arild Knutsen

SVÆRT SKEPTISK: Arild Knutsen mener erfaringer fra rydding av «Plata» i Oslo burde skremme byrådet fra å gjøre noe tilsvarende i Bergen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

I går offentliggjorde byrådet i Bergen at øvre del av Nygårdsparken skal rustes opp fra juli neste år. Under opprustningen skal det blant annet settes opp lekeapparater i området. Sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) la ikke skjul på at en vesentlig del av planen er å få vekk narkomiljøet, som har hatt tilhold i parken i flere tiår.

– Det er helt uaktuelt at miljøet kommer tilbake etter at opprustningen er ferdig, sa Ulstein til NRK.

Tror på spredning av miljøet

Leder i Foreningen for en human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, er forferdet over beslutningen om å få de narkomane vekk fra Nygårdsparken.

– Dette er jaging og bruk av politikontroll for å kriminalisere vanskeligstilte, sier Knutsen til NRK.

Han mener tiltaket vil føre til at kriminaliten vil gå opp og at narkotikaomsetningen i Bergen blir spredd til flere steder i bykjernen.

– Narkomiljøet vil også bli til mer sjenanse for folk, fordi det vil etablere seg midt i Bergen sentrum, sier Knutsen.

– Helsetilstanden forverres

I Oslo førte fjerningen av miljøet på «Plata » ved Jernbanetorget til at grupper av narkomane etablerte seg andre steder i sentrum av hovedstaden. Ifølge Knutsen har rusmisbrukernes hverdag siden da blitt preget av stadige bortvisninger, pågripelser og høye bøter.

Dag Inge Ulstein

AVVISER KRITIKKEN: Byråd Dag Inge Ulstein sier byrådet har innhentet erfaringer fra Oslo.

Foto: NRK

– Vi ser også at helsetilstanden deres er blitt dårligere, sier Knutsen, som mener at erfaringene fra Oslo burde skremme byrådet i Bergen fra å gjøre noe tilsvarende der.

Sosialbyråd Dag Inge Ulstein bekrefter at byrådet har vært i kontakt med Oslo kommune om temaet.

Byråd avviser «jaging»

– Det er vanskelig å sammenlikne helt, men vi har vært i kontakt for å se om det er ting vi bør ta hensyn til, sier Ulstein.

Han avviser samtidig kritikken fra Arild Knutsen.

– Dette er ingen jaging. Det er en helt naturlig konsekvens av den handlingsplanen som bystyret har vært samlet om å gjennomføre, sier Ulstein.

Byrådet har i tillegg ansatt en egen ruskoordinator. Det blir også opprettet to nye mottaks- og oppfølgningssentre i bydelene Årstad og Fana. Disse åpner 1. juli 2014, samtidig som arbeidet i Nygårdsparken starter.

LES OGSÅ: – Vi trenger spøyterom | – Åpne rusmiljø er et problem i seg selv