Hopp til innhold

– Rett og slett totalt useriøst av Frp

Karin Andersen (SV) raser mot Helge André Njåstads (Frp) utsagn om at asylsøknader skal behandles så raskt at arbeidstillatelse er unødvendig. – Ventetiden har eksplodert under denne regjeringen, sier Andersen.

Helge André Njåstad og Karin Andersen

ASYLKRANGEL: – Å si det han gjør, er rett og slett totalt useriøst, sier Karin Andersen (SV) om Helge André Njåstad (Frp). – Andersen bør være litt forsiktig med å kritisere denne regjeringen, svarer Njåstad.

Foto: NRK / Scanpix

Mens Venstres landsmøte i dag gikk inn for å femdoble Norges mottak av syriske flyktninger, krangler SV og Frp om dem som allerede er her.

Rundt 5.000 sitter på norske mottak og venter på en kommune å bo i. SV gir Frp en stor del av skylden, fordi kommunepolitikere sier nei til flyktningene staten ber dem ta imot.

Karin Andersen (SV) ønsker at flyktningene selv bør få velge kommune, og at Norge må gi asylsøkere mulighet til å jobbe.

Helge André Njåstad (Frp) svarer at arbeidstillatelse ikke er relevant.

– Frp arbeider for at asylsøknader skal behandles så raskt at det ikke vil være relevant med arbeidstillatelse i søknadsperioden, sa Njåstad til NRK i går.

– Returfokus gir økt ventetid

Andersen reagerer kraftig på utsagnet.

– Det er rett og slett totalt useriøst. Ventetiden på asylintervju og familiegjenforening har eksplodert under denne regjeringen. De har kuttet på bemanning, og bruker penger på utkastelser, sier SV-politikeren.

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS

KRITISK: Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.

Foto: Siv Sandvik / NRK

To av tre asylsøkere ble i fjor intervjuet innen to måneder etter ankomst, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp). Men ventetiden kan ifølge UDI være opptil ni måneder.

Departementet stiller ikke krav til hvor raskt asylsøkere skal intervjues. NOAS mener økt ventetid er en direkte konsekvens av at regjeringen prioriterer utsendelser.

– Traumatiserte asylsøkere fra Syria blir sendt til transittmottak med beskjed om at de må vente i minst fire måneder, skriver NOAS' generalsekretær Ann-Magrit Austenå i et brev til justisministeren.

– Gjør det vi kan for å få sakene ut av verden

At ventetiden på familiegjenforening har økt, bekreftet avdelingsdirektøren i UDIs oppholdsavdeling nylig i et intervju med Bergens Tidende.

– Vi har noe færre ressurser til familieinnvandring, og det skyldes blant annet utvisningssakene. Fra departementets side er utvisningssaker førsteprioritet, sa Karl Erik Sjøholt.

Njåstad sier han utsagnet hans ikke handlet om familiegjenforening, men behandlingstiden for asylsøknader generelt.

– Jeg har ikke tallene foran meg, men kjenner meg ikke igjen i at ventetiden har blitt lengre. I det systemet vi arvet fra de rødgrønne, hadde det hopet seg opp både her og der, så Andersen bør være litt forsiktig med å kritisere denne regjeringen. Vi gjør det vi kan for å få alle saker ut av verden så fort som mulig, sier Njåstad.

BAKGRUNN: – Flyktningar må få jobbe når dei søker asyl