– Dette kan bli et nytt «narkokjøpesenter»

– Stenger man et kjøpesenter, så betyr ikke det at folk slutter å handle, sier Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen. Han tror flere narkomane fra Nygårdsparken vil oppholde seg rundt lokalene til Kirkens Bymisjon i Bergen sentrum.

Vågsbunnen

NYTT «KJØPESENTER»?: Vågsbunnen i Bergen sentrum regnes allerede som en åpen rus-scene. Nå kan det bli verre, frykter Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen (arkivbilde).

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

I dag ble Nygårdsparken i Bergen stengt for rehabilitering. Dermed må personene som har oppholdt seg på en av Nord-Europas største åpne rus-scener finne seg andre steder å være.

Kommunen har opprettet to nye mottaks- og oppfølgingssentre (MO-sentre) utenfor sentrumskjernen. De skal dele ut Lar-medisiner som subutex og metadon og være et møtested for rusmisbrukerne.

Men flere personer med kjennskap til rusmiljøet frykter at sentrene ikke vil få de høye besøkstallene de håper på.

– Det kan nok bli flere personer fra rusmiljøet både på bystasjonen, Nordnes, i Bryggeparken og kanskje her i Vågsbunnen, sier daglig leder for Kirkens Bymisjon i Bergen, Leif Jarle Theis:

Leif Jarle Theis Kirkens bymisjon

USIKKER: Leif Jarle Theis i Kirkens Bymisjon er usikker på om hjelpeapparatet er godt nok rustet for stengingen av Nygårdsparken. Foto: Kjartan Lægreid | Redigering: Inger Åse Skage

– Usikker på om timingen er god

Kirkens Bymisjon har lokaler i Hollendergaten like ved Vågsbunnen i Bergen sentrum, og har tett kontakt med personene fra rusmiljøet. De siste månedene før parkstengingen har stadig flere personer begynt å oppholde seg her, og Utekontakten definerer også fra før av stedet som en åpen rus-scene.

Selv om Theis mener det er riktig å stenge parken, er han redd for at apparatet som står klar til å hjelpe, ikke er godt nok rustet.

– Jeg tror dette er et riktig grep. Jeg er mer usikker på om timingen er god, og om det er bygget opp tilstrekkelig gode tilbud når dette nå skjer, sier Theis.

– De føler seg jaget ut av parken

Thomas Nielsen

BEKYMRET: Thomas Anthun Nielsen tror mange narkomane vil samle seg i Vågsbunnen i Bergen sentrum.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

De narkomane deler bekymringen, ifølge Thomas Anthun Nielsen, redaktør for gatemagasinet Megafon. Han har i dag snakket med en rekke av selgerne, de fleste av dem med tilknytning til Nygårdsparken.

– Det er en litt rar dag for dem, men jeg tror en del har forberedt seg på det, sier han.

– Hva sier de om stengingen?

– De er nok mest oppgitte over at dette er en slags symbolpolitikk, der man skal vise handlekraft ved å stenge parken, men ikke har det brede spekteret av hjelpetilbud som man skulle ønske. Brukerne føler seg bare jaget ut av parken, og til hva?

Snakker om Vågsbunnen som nytt samlingssted

Da Utekontakten kom med sin kartlegging av rus-scenene i Bergen i juni, uttrykte de bekymring for at rusmiljøet skulle flytte seg mot sentrum når parken ble stengt. Anthun Nielsen har tidligere kritisert kommunens MO-sentre på Wergeland og Nesttun, og mener det kunne fungert avlastende å legge et av dem mer sentralt i Bergen.

Folk spør hvorfor det ikke er noe MO-senter i sentrum.

Thomas Anthun Nielsen, Megafon-redaktør

– Folk spør hvorfor det ikke er noe MO-senter i sentrum, og mange snakker om området rundt Vågsbunnen som et nytt samlingssted. Kirkens Bymisjon gjør jo en kjempejobb der nede, med varmestue, kafé og helsetilbud, og der kan brukerne møte andre brukere og mennesker som bryr seg om dem, sier Anthun Nielsen.

Politiets innsatsgruppe på elleve personer skal i forbindelse med parkstengingen ha spesielt fokus på narkotikaselgerne for å hindre at nye åpne rus-scener oppstår. Anthun Nielsen tror det vil bli lettere sagt enn gjort.

– Vi har stengt en butikk i dag. Men stenger man et kjøpesenter, så betyr ikke det at folk slutter å handle – man finner seg et annet kjøpesenter. Og da er jo spørsmålet hvor det nye kjøpesenteret er, sier Megafon-redaktøren.