– Jeg trodde jeg var ferdig, at dette var slutten

Etter en lang og iskald svømmetur satt 48-åringen på et skjær og var sikker på at han skulle dø. Ute i fjorden så han seilbåten sin brenne opp.

Redningsaksjon i Herdlefjorden

REDDET AV HELIKOPTER: – Jeg var sikker på at jeg kom til å fryse ihjel der på holmen. Jeg trodde ingen hadde sett nødblussene, og at det ikke ville komme noen. Det føltes som en evighet. Men plutselig var det tre helikoptre over meg, forteller 48-åringen.

Foto: Norsk luftambulanse

Branndramaet i Herdlefjorden mellom Askøy og Holsnøy sent onsdag kveld kunne fått en fatal utgang for småbarnsfaren.

Men like før kl. 22.30 fikk nødetatetene melding fra en innringer på Askøy om at han så flammer, røyk og nødraketter ute i fjorden.

Der stod en 30 fots seilbåt i full fyr.

– Plutselig var det full fyr

– Jeg hadde akkurat begynt å kjøre utover, så stoppet motoren. Da jeg prøvde å få den i gang igjen, begynte det å brenne i dieselutsuget. Flammene stod ut mens jeg stod ved roret, forteller 48-åringen til NRK.

Han er fortsatt preget av den dramatiske hendelsen, og vil ikke stå frem med navn og bilde av hensyn til familien.

– Alt skjedde så fort. Plutselig var det full fyr, og jeg rakk ikke engang å ta på meg overlevelsesdrakten. Jeg måtte bare hoppe i sjøen med den i hånden, forteller seileren.

Brannvesenet på Io

STORUTRYKNING: Flere helikoptre og store styrker fra nødetatene rykket ut onsdag kveld. Her fra Io kai i Meland.

Foto: Oddbjørn Rosnes / NRK

Klarte å redde seg opp på holme

Med seg fikk han også en vanntett bag med nødbluss. Det reddet trolig livet hans.

– Jeg har seilt i mange år, så jeg vet at jeg bør ha den med meg uansett hvor jeg er på sjøen. Så la jeg på svøm. Jeg svømte for livet med redningsdrakten og den vanntette bagen på slep, sier 48-åringen.

– Hva tenkte du da du svømte?

– Jeg trodde jeg var ferdig, at dette var slutten. Det var så langt å svømme, og jeg var vanvittig kald. Men heldigvis kom jeg meg til slutt opp på en holme.

Nedkjølt og kald fikk seileren på seg overlevelsesdrakten over det søkkvåte ullundertøyet han hadde på seg under svømmeturen. Deretter skjøt han opp nødblussene.

Fra holmen måtte han se seilbåten brenne helt opp, en båt han har seilt rundt med i seks år.

Han innrømmer at det både var vemodig og vondt å se på. Samtidig rev kulden i kroppen.

Kommandobil på Io

REDNINGSMANNSKAPER: Store redningsmannskaper rykket ut både til Askøy og Meland.

Foto: Oddbjørn Rosnes / NRK

– Har ikke lyst å kjøre båt mer

– Jeg var sikker på at jeg kom til å fryse ihjel der på holmen. Jeg trodde ingen hadde sett nødblussene, og at det ikke ville komme noen. Det føltes som en evighet. Men plutselig var det tre helikoptre over meg. De lyste lenge rundt i sjøen for å se om det var andre i vannet, så kom de og plukket meg opp, forteller 48-åringen takknemlig.

Dagen etter er ikke lysten på å fortsette båtlivet særlig stor.

– Akkurat nå er jeg veldig skeptisk. Jeg føler ingen lyst til å være på båt mer. Når jeg tenker på at ungene mine kunne ha ligget og sovet der nede i lugaren, blir jeg helt skjelven, sier han.

Den utbrente seilbåten sank ved 23.45-tiden onsdag. 48-åringen ble fraktet til sykehus for sjekk. Han ble utskrevet etter kort tid, og er nå i fin fysisk form.

Båtbrann Herdlefjorden