Mann (48) hoppet i sjøen: Hadde redningsdrakten i hånden

En 48 år gammel mann slapp utrolig nok uskadd fra det etter å ha hoppet i sjøen fra en brennende seilbåt i Herdlefjorden i natt. Helt til de fikk snakket med mannen, var nødetatene sikre på at flere personer var om bord.

Kommandobil på Io

MANN REDDET: Store redningsmannskaper rykket ut både her til Meland og til Askøy etter en båtbrann i Herdlefjorden.

Foto: Oddbjørn Rosnes / NRK

Like før klokken 22.30 ble det meldt at det var observert flammer, røyk og nødraketter fra Herdlefjorden mellom øyen Øpso i Meland og Askøy.

Det var en innringer fra Askøy som meldte fra. Hovedredningssentralen sendte ut mayday-melding, og politi, brannvesen, ambulanse, luftambulanse, redningshelikopter og redningsskøyte rykket ut.

Et offshore-stasjonert redningshelikopter passerte tilfeldigvis stedet få minutter senere, og kunne bekrefte at en båt sto i brann.

De meldte at det var observert to personer i sjøen.

– Da luftambulansen kom til stedet, sa de også at de hadde sikker observasjon på to personer, forteller redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen.

– Kom seg opp på holme

Helikoptrene og redningsskøyten lette etter personene i sjøen, mens brannvesen, politi og ambulanse tok oppstilling både på Askøy og Io i Meland.

Klokken 23.30 meldte brannvesenet til NRK at en mann var reddet av redningshelikopteret.

– Han står på beina, så det virker som det går bra. Vi venter på å få avklart om det var flere om bord, sa vaktkommandør Arne Rikstad ved 110-sentralen.

Brannvesenet på Io

I MELAND: Brannvesenet på plass på Io i Meland.

Foto: Oddbjørn Rosnes / NRK

Tok med seg overlevingsdrakt

Thor Audun Sætran, skipsfører på redningsskøyten Askerbæringen, forteller at mannen på egen hånd klarte å komme seg i land på en holme etter å ha forlatt den brennende båten.

Etter å ha blitt reddet, forklarte mannen redningsmannskapene at han var alene om bord.

– Det var dramatisk her en stund, og vi hadde ikke oversikt over hvor mange som var i sjøen. Men da han ble reddet av Sea King-en, bekreftet vedkommende at han var alene i båten, sier politiets operasjonsleder Kjersti Eidsnes.

Årsaken til at helikopterbesetningene var sikre på at det var snakk om to personer, var at mannen hadde med seg en overlevingsdrakt, forklarer Walle ved Hovedredningssentralen.

– Han hoppet i sjøen og fikk karret seg i land. Det som var tilfelle, som han forklarte da vi fikk snakket med ham, var at han hadde med seg en overlevingsdrakt som han ikke hadde rukket å ta på seg. Når han gikk opp på holmen, så det derfor ut som det var to personer, sier redningslederen.

Mannen rakk ikke å ta på seg overlevingsdrakten før han hoppet på sjøen, men holdt den i hånden.

Fraktet til sykehus

Den uheldige seileren ble fløyet i helikopter til Grønneviksøren i Bergen, og fraktet videre i ambulanse til Haukeland sykehus.

– Det står etter forholdene bra til med ham, sier Walle.

Seilbåten, som skal være på rundt 30 fot, er fullstendig utbrent.

– Den sank akkurat nå, sa Sætran på redningsskøyten til NRK klokken 23.45.

NRK får i morgentimene torsdag opplyst at 48-åringen er skrevet ut fra Haukeland. Han skal etter forholdene være i fin form.

Båten er utbrent og har sunket. Motorbrann skal være årsaken til hendelsen, bekrefter operasjonsleder Kjersti Eidsnes i Hordaland politidistrikt til NRK.

Båtbrann Herdlefjorden