Hopp til innhold

– I går da jeg la meg var det et busskur der nede, men nå er det også vekke

Johannes Holven så raset i Granvin rett fra stuevinduet. Sakte, men sikkert så han to gravemaskiner forsvinne. 200 meter av veien er skylt bort.

Granvin

200 METER BORTE: Mye av veibanen ved Granvinsvatnet ble plutselig skylt bort onsdag kveld. Johannes Holven som er nabo til rasstedet, så det hele fra vinduet sitt.

Foto: Johannes Holven

– Det gikk veldig sent. Fra det begynte til gravemaskinen var skylt bort gikk det sikkert en halvtime. De bare seig ut, og det har seget ut hele tiden siden den tiden og, sier Johannes Holven.

Han bor rett ved Granvinsvatnet, hvor 200 meter av riksvei 13 mellom Voss og Granvin ble skylt bort onsdag kveld.

Veien er hovedveien til og fra Hardangerbrua, og videre over Hardangervidda på riksvei 7.

Johannes Holven kunne se raset fra vinduet sitt.

– I går kveld da jeg la meg når det var mørkt, da var det et busskur der nede, men nå når jeg sto opp er det også vekke, forteller Holven.

Johannes Holven

BUSSTOPP BORTE: Johannes Holven gikk og la seg da det ble mørkt i går, og da han våknet var et busstopp dratt med i raset. Sakte, men sikkert forsvant to gravemaskiner, et busstopp og 200 meter veibane.

Foto: Johannes Holven

– Rast mer av veien, kanskje dobbelt så mye

– Nå har det rast en del mer av veien, kanskje dobbelt så mye som det som var i går kveld. Og jeg ser det er liv der nede fremdeles, sier han torsdag morgen.

Politiet fikk melding om raset klokken 21.30 onsdag kveld. En lokal entreprenør var i gang med å sikre stedet i går.

– Jeg satt hjemme og så ned på dette, og da så jeg at en av gravemaskinene plutselig sto veldig skjevt. Deretter beveget de seg sakte, men sikkert før to gravemaskiner raste ut i vannet, forteller Holven.

Riksvei 13 ved Granvinsvatnet skylt vekk

SKYLT NED I GRANVINSVATNET: onsdag kveld forsvant 200 meter av bilbanen ned i vannet. To gravemaskiner fra vegarbeidsområdet forsvant ned i vannet.

Foto: Holven, Johannes / NTB scanpix

Må sykle til skolen

– Det er noen elever som ikke vil komme seg til skolen med bil i dag, de som bor i Øvre Granvin, sier Rigmor Hansen. Hun er rektor ved Granvin barne og ungdomsskule.

Men det er en sykkelsti på andre siden av Granvinsvatnet lærere og elever kan bruke til å komme seg fram.

– I morges klokken seks fikk jeg første melding fra en lærer som bor på Voss som hadde kommet seg på sykkelen, sier Hansen.

Mente det var liten risiko for ras

Torsdag morgen skal geologer fra Vegtrafikksentralen undersøke stedet nøye.

Gravemaskinene som holdt på med vegarbeid på strekningen, sto parkert for kvelden. Ingen personer er derfor skadet i raset.

Vegvesenet konkluderte med at det var liten risiko for at veganlegget skulle gli ut i Granvinsvatnet, skriver BT.

Vegarbeidet på stedet er byggingen av Jobergtunnelen som startet i august i fjor. På forhånd var det gjort en rekke vurderinger av forholdene på stedet, skriver avisen.

– Det var helt uvirkelig å se på. Det er ikke noe sånn en hadde tenkt skulle skje, sier Holven.

Veien er helt stengt, og omkjøring er via fylkesvei 7 gjennom Hardanger.

ras granvin med veg