– Han burde erkjent slett håndverk, og trukket seg

Frp slakter politimesteren i Hordaland for at han kun midlertidig trer til side. – Han prøver å kjøpe seg goodwill, mener Jan Arild Ellingsen. Flere tviler på at Geir Gudmundsen kommer tilbake som politimester.

Geir Gudmundsen

TRER TIL SIDE: – Jeg mener han heller burde bedt om permisjon uten lønn, sier Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB Scanpix

Politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, trer til side mens granskingen av Monika-saken fullføres.

Jan Arild Ellingsen

SYMBOLSK: – Han prøver å kjøpe seg goodwill, mener Jan Arild Ellingsen (Frp).

Foto: NRK

– På bakgrunn av alt som skjer i Hordaland politidistrikt knyttet til min rolle, har jeg bedt politidirektøren om å bli innbeordret til POD fra mandag. Varighet vil være til granskingsarbeidet er avsluttet, sier Gudmundsen i en pressemelding fra politiet lørdag ettermiddag.

LES MER: – Tror dette er best for politidistriktet og de ansatte

Frps justispolitiske talsmann, som har ment at Gudmundsen burde trekke seg, er ikke videre imponert over at politimesteren i stedet midlertidig skal jobbe for Politidirektoratet (POD).

– Jeg mener han heller burde bedt om permisjon uten lønn. Det må jo være begrenset hva en mann med hans kompetanse kan ha å tilføre Politidirektoratet, sier Jan Arild Ellingsen.

– Burde erkjent slett håndverk

Han står fast på Gudmundsen burde trekke seg.

– Dette er en symbolsk handling, der han prøver å kjøpe seg goodwill, men i stedet står igjen som totalt avkledd. Hvis han hadde erkjent slett håndverk, og trukket seg, hadde det stått respekt av det. Nå er det uklart hva som skjer videre. Skal han fortsette når granskingene er ferdig? Sett i lys av det arbeidsgruppen til Riksadvokaten kom med, har han jo ikke noen troverdighet igjen.

– Tror du han kommer tilbake som politimester?

– Det avhenger at et par-tre ting. Men hvis Spesialenheten kommer med en kritikk som er på samme nivå som Riksadvokatens arbeidsgruppe, mener jeg ikke han har noen verdens ting å gjøre som politileder. I arbeidsgruppens rapport faller han gjennom både faglig, operativt og ledermessig, og fremstår som inkompetent i denne saken, sier Ellingsen.

Hordaland politidistrikt opplyser lørdag kveld at Geir Gudmundsen ikke ønsker å kommentere saken utover det som kommer frem i pressemeldingen.

– En klok beslutning

Hårek Elvenes

KLOKT: – Dette er en klok beslutning det står respekt av, sier Høyres Hårek Elvenes.

Foto: Høyre

Høyres Hårek Elvenes sa i går at Hordaland politidistrikt om nødvendig måtte settes under administrasjon, og at det er et ledelsesansvar å komme ut av uføret.

– Dette er en klok beslutning det står respekt av. Hordaland politidistrikt opplever tillitskrise, og det er lederutfordring å reetablere tillit, sier Elvenes om Gudmundsens midlertidige tilsidetredelse.

– Tror du det er mulig for Gudmundsen å komme tilbake etter granskingen er ferdig?

– Det vil overraske meg, sier Elvenes.

Lederen i Politiets Fellesforbund i Hordaland er av samme oppfatning.

– Situasjonen er så vanskelig at jeg tror det er fornuftig at noen andre trår til. Jeg tror det blir vanskelig for ham å komme tilbake til jobben som politimester, sier Kjetil Rekdal til Bergensavisen.

LES OGSÅ: – Politistasjonssjefen støttet varsleren, men ble overprøvd