Hopp til innhold

– En stor dag for hardinger

Flere tusen personer møtte opp da Norges lengste hengebro åpnet i dag.

Åpning Hardangerbroen

KUTTET SNOREN: Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete som kuttet veisnoren lørdag ettermiddag. Nå er Hardangerbrua offisielt åpnet.

I dag, klokken 12.30, åpnet Nord-Europas lengste hengebro, Hardangerbrua. Det var kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete som kuttet veisnoren lørdag ettermiddag. Åpningsdagen ble en folkefest i Indre Hardanger.

Vill jubel

– Dette er en fantastisk dag i Hardanger, og en stor dag for har hardinger. Denne broen er inngangen til en ny tid i hardangerregionen, sa Navarsete under åpningen.

En rørt Navarsete kuttet snoren til en vill jubel fra folk som hadde møtt fram ved broen.

Byggingen av broen startet i mars 2009. Prislappen for Hardangerbrua er på om lag 2,3 milliarder kroner. Broen blir en erstatning for fergesambandet Bruravik-Brimnes, det medfører også at trafikken mellom de to største byene, Bergen og Oslo, kan gå fergefritt over Hardangervidda.

Folkefest

Bunadskledde hardangerkvinner er med på åpningen av Hardangerbrua.

Hardangerkvinner synger brosangen.

Arne Hjeltnes var konferansier og leste sin egen dikt for broen. Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen talte ikke, men sang.

Mange var kledd i bunad, både ordførere, statsråder, fylkespolitikere og stortingspolitikere. Flagg, bunader og ballonger preget hardangerbru-åpningen.

Regionkorps Hardanger

FEIRET BROEN: Regionkorpset spilte nasjonalsangen under åpningsseremonien.

Foto: Egil Torheim / NRK

Regionskorpset, sammensatt av medlemmer fra korps fra hele regionen spilte nasjonalsangen rett etter snorklippingen.

Helge Eidsnes, regionvegsjef i Statens vegvesen omtalte hardangerbrua er et positiv element i det naturskjønne landskapet.

– Dette er et smykke i landskapet, sa regionveisjefen da han talte til de oppmøtte.

– Nyt utsikten og naturen

Under talen minnet Eidsnes også om det tragiske dødsulykken i Vallavik i mai 2009. En mann døde i forbindelse med arbeidet med Hardangerbrua.

– Ulykken har preget oss, og glad for at familien kunne være med på åpningen i dag. Vi har dere i våre tanker i dag, sa Eidsnes.

Han oppfordrer alle som kjører over broen til å nyte utsikten.

– Stopp og ta en pause, og nyt utsikten fra rasteplassen.

Fest i Eidfjord

Flere hardanger-kommuner har bidratt økonomisk til broen. Ordfører, Hans Petter Thorbjørnsen, i Ulvik kommune sa at dette var en merkedag for alle i Hardanger.

– Jeg vil takke alle de flotte ildsjelene som har jobbet lenge for å realisere dette. Nå er drømmen om hardangerbruen endelig realisert. Det har vært mange skjær i sjøen, sa han.

– I dag er jeg stolt av å være en harding, sa han.

Det er veteranbiler med de inviterte gjestene som får æren av å spasere broen først. Men i dag og søndag får alle kjøre gratis over broen. Folkefesten skal være i Eidfjord. Kommunen skal blant annet feire broen med fyrverkeri lørdag kveld.

Lørdag, klokken 12.30, åpnet Nord-Europas lengste hengebro, Hardangerbrua. Det var kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete som kuttet veisnoren lørdag ettermiddag. Åpningsdagen ble en folkefest i Indre Hardanger.

SE HELE ÅPNINGEN: Flagg, bunader og ballonger preget hardangerbru-åpningen. Her kan du se hele åpningen. Reporter ved Hardangerbrua er Egil Torheim.