Hopp til innhold

– Dårlig kvinnepolitikk å avvikle private sykehjem

Jordmor og Høyre-politiker går hardt ut mot bergensbyrådets harde linje mot private helsetjenester.

Kjersti Pettersen

OFFENTLIG OG PRIVAT JORDMOR: Kjersti Pettersen (H) mener innskrenkingen i bruken av private tjenester går ut over kvinner som jobber i helsesektoren.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Bergen er en av mange kommuner i landet hvor private aktører nå ikke lenger skal få drive sykehjem. De privat ansatte vil få tilbud om nye stillinger i det offentlige, men slett ikke alle ønsker det.

Bystyrerepresentant Kjersti Pettersen (H) er selv er jordmor på Kvinneklinikken i Bergen og driver i tillegg privat jordmorpraksis.

Hun mener innskrenkingen i bruken av private tjenester går ut over kvinner som jobber i helsesektoren.

Sykepleier Siv Eriksen

JOBBER PÅ PRIVAT SYKEHJEM: Tillitsvalgt på Søreide sykehjem Siv Eriksen påpeker at ingen har spurt dem hva de vil.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vi ønsker at alle skal ha muligheten til å ta egne valg i egne liv. Nå fjerner man denne muligheten og tvinger kvinner inn i en kommunal offentlig tjeneste som de ikke selv har valgt, sier Pettersen.

– Rammer nesten kun kvinner

Pettersen har laget sin egen private arbeidsplass i tillegg til stillingen på Kvinneklinikken på Haukeland. Det gjorde hun for å få større fleksibilitet.

– Da jeg jobbet på den lokale helsestasjonen opplevde jeg en innskrenket mulighet til valgfrihet i forhold til arbeidstiden og det jeg fylte dagen min med.

Pettersen mener kommunens overtakelse av de to sykehjemmene, samt en reduksjon i bruken av private vikarbyråer, i hovedsak vil ramme kvinner og føre til nettopp en mindre fleksibel arbeidsdag.

– Når du har en treårig sykepleierutdanning har du nå få muligheter til å velge hvor du vil jobbe. En mann med for eksempel ingeniørutdanning kan i mye større grad velge om han vil jobbe i det private næringslivet, eller i det offentlige, sier bystyrepolitikeren.

Rebekka Ljosland

BOMMER: Rebekka Ljosland mener det er de private selskapene som representerer den dårlige kvinnepolitikken.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Ingen har spurt oss

Pettersen får støtte fra tillitsvalgt Siv Eriksen på Søreide sykehjem som i dag blir drevet av kommersielle Aleris, ett av de to private sykehjemmene som nå skal over på kommunale hender.

Hun er en av dem som ikke ønsker å bytte arbeidsgiver.

– Vi kan gå over til kommunen om vi ønsker det, men vi har jo valgt å jobbe her. Det er ingen som har spurt oss, sier hun.

Byråden avviser kritikken

Helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) mener Eriksen og Pettersen bommer med kritikken.

Hun mener det er de private selskapene, som har dårligere pensjonsordninger enn kommunen, som representerer den dårlige kvinnepolitikken.

– Vi ønsker ikke at sykehjemsdrift skal handle om å ta ut profitt og kutte i sykepleierdekningen for å spare penger. Så jeg vil si at vi driver god kvinnepolitikk, sier Ljosland til NRK.

På nyåret vil byrådet presentere om det er kommunen selv eller en ideell organisasjon som skal ta over driften ved de to sykehjemmene i Bergen.