2015: Året Hordaland ble farget rødt

Innbyggerne puttet rundt 470.000 stemmesedler i valgurnene. På nær 155.000 av dem sto det Arbeiderpartiet. Partiet gikk frem i 23 hordalandskommuner – i fire av dem med over ti prosentpoeng.

Vel hadde partiet gjort det godt på meningsmålingene, og i skolevalget. Men tendensen var en smule nedadgående. Så da Aps byrådslederkandidat i Bergen klokken 21.01 i går kveld fikk forhåndsstemmetallet på 38,1 prosent opplest, var det ikke rart han slet med å finne ord.

Men forbeholdene Harald Schjelderup tok ved inngangen til valgnatten, viste seg unødvendige. Med 99,6 prosent av stemmene opptalt natt til tirsdag, var det klart at Ap fikk 37,8 prosent av dem.

Det er en fremgang på 9 prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Men ikke bare det.

– Det er det beste valget for Arbeiderpartiet i Bergen noen sinne, i det Bergen vi bor i i dag, slår professorFrank Aarebrot fast, med henvisning til kommunesammenslåingen og utvidelsen av Bergen i 1972.

Harald Schjelderup og Marte Mjøs Persen
Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Beste bergensvalg på 48 år

Da de fleste stemmene var talt opp, gjorde Schjelderup det klart at Ap vil danne byråd, og at samtalene med andre partier vil starte allerede tirsdag. Dit er KrF allerede invitert, og spørsmålet nå er om Venstre, SV, MDG og Sp blir det samme.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet kan velge og vrake

Dagens byrådspartier, Høyre og Frp, går fire år i opposisjon i møte.

– Aps oppgang og Høyres nedgang er en nasjonal trend, men den er forsterket i Bergen, sier Aarebrot.

Ap har ikke gjort et bedre valg i Bergen på 48 år, fra tiden før Laksevåg, Fana, Åsane og Arna ble innlemmet i kommunen, ifølge Poll of polls.

Klar seier i fylkestingsvalget

Men det var på ingen måte bare i Bergen at Ap kunne juble. Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) måtte også, tilliks med en god del andre lokalpolitikere i hordalandskommunene, gratulere Ap med valgresultatet.

– Vi må ta inn over oss at velgerne har gitt oss en ganske hard dom. Vi er tilbake på nivået vi var på i mange av kommunene for åtte år siden, sier Nilsen.

Med 33,4 prosent av stemmene i fylkestingsvalget, en fremgang på 5,6 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg, blir Anne Gine Hestetun Nilsens etterfølger.

I det nye fylkestinget skal Hestetun og Ap samarbeide med KrF og Sp, samt SV eller MDG og Venstre.

– Dette skal vi få til, og jeg gleder meg som en unge til å ta fatt på jobben, sier Hestetun.

Arbeiderpartiet kuppet ikke bare Bergen, de vant også Hordaland. – Jeg gleder meg til å bli ny fylkesordfører!

LES MER: Dobbelt feiring i natt, nå begynner jobben

Fikk hver tredje stemme totalt

Til tross for MDGs kraftige oppsving, gikk også SV godt frem både i kommune- og fylkestingsvalget. Men veksten er liten sett i forhold til Arbeiderpartiet, som også leverte et kjemperesultat i kommunevalgene i Hordaland totalt sett.

Av de rundt 243.000 hordalendingene som stemte i kommunevalget, la rundt 80.000 Ap-seddelen i boksen.

Med 99,7 prosent av stemmene opptalt, har Ap fått 33,2 prosent, en fremgang på 6,6 prosentpoeng fra 2011.

Med 33,4 prosents oppslutning i fylkestingsvalget (73.181 stemmer når 98 prosent er talt opp), fikk Ap altså ganske nøyaktig hver tredje stemme som ble avgitt i Hordaland i 2015.

Gikk frem i 23 kommuner

Arbeiderpartiet ble det største partiet i 14 av de 32 kommunene de stilte liste i, og gikk frem i 23 av de 31 kommunene de stilte liste i både i 2011 og 2015.

I fire kommuner; Austevoll (+16,6), Eidfjord (+14), Sveio (+15,1) og Odda (+10,8), gikk Ap frem mer enn ti prosentpoeng fra kommunevalget i 2011.

Linda Haugland Jondal og Roald Aga Haug

RØD JUBEL: Andrekandidat Linda Haugland Jondal og ordførerkandidat Roald Aga Haug skåler for resultatet i Odda.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Dette er veldig gledelig. Det ligger an til å bli et betydelig bedre resultat enn meningsmålingene har vist i år, og en kraftig fremgang siden forrige kommunevalg, konstaterer mannen som nå trolig tar over for Høyre-ordføreren i Odda, Aps Roald Aga Haug.

Se flere resultater ved å klikke på eller søke i grafikken øverst.

LES OGSÅ: Støre: – Ap kan bli størst i 17 av 19 fylker | Erna Solberg: – I'll be back