Arbeiderpartiet kan velge og vrake

KrF og Arbeiderpartiet er allerede igang med samtaler om maktsamarbeid i Bergen. Det vil også fire andre partier være med på.

Schjelderup og Ulstein

FORHANDLER OM MAKTEN: Dag Inge Ulstein (KrF) og Harald Schjelderup (Ap) skal prøve å enes om et flertallsbyråd i Bergen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Valglogo

Smilene på Arbeiderpartiets valgvake i Bergen ble skrudd på klokken 21 da resultatet av forhåndsstemmene tikket inn. Og da resultatet var klart var smilene forvandlet til jubel: Ap gjorde sitt beste valg noensinne etter kommunen ble samlet med dagens grenser.

Bergenserne vil ha ny byregjering, og det er Harald Schjelderup klar til å styre.

– Ja, bergenserne har bedt om et skifte i Bergen. De har ikke bare valgt bort Høyre, men de har valgt Arbeiderpartiet. Det er et ansvar vi tar alvorlig, og da starter vi arbeidet umiddelbart med å etablere et styringsdyktig byråd, sier Schjelderup.

Vi starter med KrF. Og så tar vi det i tur og orden.

Harald Schjelderup

Han har gitt uttrykk for at han vil snakke med partier både i sentrum og på venstresiden.

– Men vi starter med KrF. Og så tar vi det i tur og orden, sier han.

– Ja, jeg har snakket med Harald

Dag Inge Ulstein (KrF) er Harald Schjelderups (Ap) førstevalg i forhandlinger om et maktsamarbeid i Bergen. Sent valgnatten innrømmet Ulstein at han allerede hadde hatt samtaler med Schjelderup.

– Ja, jeg har snakket med Harald i dag. Og vi skal nok snakke mer de neste dagene, sier Ulstein til NRK.

– For oss er det viktig at sentrum blir sterkt i et eventuelt byråd. Det er det viktigste for oss. Så må vi se hvilket gjennomslag KrF kan få i en slik konstellasjon, sier Ulstein.

Kristelig Folkeparti vil forhandle med Arbeiderpartiet om et mulig samarbeid etter valget.

Venstre om for venstre

Det er bare Fremskrittspartiet og Høyre som ikke skal i forhandlinger med Arbeiderpartiet om samarbeid i byråd. Under debatten mellom alle partienes toppkandidater i natt gikk SV langt i å kreve makt for å støtte byrådet. Partiet fikk syv prosent av stemmene, en fremgang på 2,6 prosentpoeng.

Debatt etter valget i Bergen
Foto: Jon Bolstad / NRK

– Det gjør oss til det største naturlige samarbeidspartiet. Vi samarbeider også godt med KrF på en rekke punkter, sa SVs andrekandidat Mikkel Grüner.

Venstres Erlend Horn innser at hans førstevalg på borgerlig side falt som en stein i valget. Da var han kjapp med å snu seg mot venstre.

– Jeg har lyst til å gratulere spesielt Harald Schjelderup med det gode valget, sa Horn, som fikk 5,5 prosents oppslutning.

– Venstre kan samarbeide og snakke med alle partier. Vi har bare sagt hva vi foretrakk før valget. Det blir det ikke noe av, sier Horn, med henvisning til intensjonsavtalen med H og Frp.