Erna Solberg: – I'll be back

Høyre har mistet oppslutning samtlige storbyer. Statsministeren siterte Arnold Schwarzenegger for å fortelle valgvaken at de skal komme sterkere tilbake.

Erna Solberg siterte Arnold Schwarzenegger for å fortelle valgvaken at Høyre skal komme sterkere tilbake i 2019.

– Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» foran stortingsvalget 2017, sa statsminister Erna Solberg da hun talte til Høyres valgvake.

Valglogo

Etter brakvalget for fire år siden, da de fikk en oppslutning på 28 prosent i kommunevalget, ble årets valg noe ganske annet.

De foreløpige resultatene klokken 01.40 viser at Høyre går ned i samtlige storbyer. Oslo: 31,9 % (-3,6), Bergen: 22,1 % (- 12,8), Trondheim: 20,1 % (-7,1), Stavanger: 29 % (-5).

I Bergen og Tromsø vil det bli maktskifte. Hvem som får makten i Oslo gjenstår å se.

Statsministeren er skuffet

– Vi ønsket og håpet på et bedre valgresultat. Vi må huske at vi aldri har eid velgerne våre. Vi skal slåss for dem hver eneste gang, sier Erna Solberg.

Statsministeren er ikke fornøyd med valgresultatet, men oppfordrer sine egne til å kjempe videre.

– Vi må brette opp ermene og begynne på igjen. Noen steder vinner vi makt, andre steder taper vi makt. Jeg er sikker på at hele Høyre kan si «I'll be back» i 2019, sa Solberg til Høyres valgvake.

Selv om Høyre har gjort et av sine beste kommunevalg de siste 30 årene er statsminister Erna Solberg misfornøyd. Hun skulle gjerne sett høyere oppslutning for Høyre og de andre borgerlige partiene.

Selv om Høyre har gjort et av sine beste kommunevalg de siste 30 årene er statsminister Erna Solberg misfornøyd. Hun skulle gjerne sett høyere oppslutning for Høyre og de andre borgerlige partiene.

MDG vil avgjøre i Oslo

Før valget var det knyttet ekstra stor spenning til storbyene.

I Oslo ligger det an til en real thriller. I hovedstaden har Høyre gått 3,6 prosentpoeng når 94,1 prosent av stemmene er talt.

Det betyr at det ser ut til å bli nærmest dødt løp mellom Høyre og Arbeiderpartiet. For å få flertall må ett av partiene samarbeide med Miljøpartiet De Grønne.

Høyre-ordfører Fabian Stang sier de trolig vil forhandle med Miljøpartiet de Grønne, men sier samtidig at han trolig ikke fortsetter som ordfører dersom MDG kommer på vippen.

MDGs talsmann Rasmus Hanson sier han vil samarbeide med dem som tar miljøet på alvor. At MDG får ordførerposten vil også være en del av forhandlingene.

– Hvis vi skal forhandle med den ene eller andre siden i Oslo-politikken, så er jo vår ordførerkandidat en del av de forhandlingene. Han er særdeles godt skikket til å bli ordfører i Oslo, sier Hanson om ordførerkandidat Shoaib Sultan.

Erna har fortsatt troa – i Bergen har de innsett tapet

Statsministeren mener det er for tidlig å snakke om tap i Oslo.

– Jeg gir ikke opp før forhandlingene er ferdig, sier Erna Solberg.

Men i statsministerens hjemby, Bergen, har Høyre innsett tapet.

Etter at 99,6 prosent av stemmene er talt, har Arbeiderpartiet ved midnatt en oppslutning på 37,8 prosent. Høyre har en oppslutning på 22,1 prosent og har falt hele 12,8 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2011.

– Vi er ikke fornøyde med valget i Bergen. Hva vi kunne gjort bedre får vi evaluere etter hvert, sier en tydelig skuffet statsminister og bergenser Erna Solberg.

Jeg har ansvaret for at Høyre ikke har klart å bidra til vekst for partiet gjennom denne valgkampen, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen til NRK ved midnatt.

Nederlag også i Tromsø

Trondheim forblir et rødgrønt utstillingsvindu. Tross et knallhardt kjør mot eldreomsorgen i den Ap-styrte byen, viser de siste resultatene at Høyre går kraftig tilbake i trønderhovedstaden. Også i Tromsø må Høyre-ordfører Jens Johan Hjort forberede seg på å gi fra seg tittelen.

Både i Stavanger og Drammen har Høyre klart å holde en knapp ledelse foran Arbeiderpartiet.

SISTE NYTT

Siste meldinger