Hopp til innhold

Storaksjon mot Nav-lureri og skattesvindel - Kan bli aktuelt å pågripe flere

Elleve personer i transportbransjen er pågrepet i en større aksjon onsdag. Alle arbeider med avisdistribusjon i bergensområdet.

Beslag i stor politiaksjon mot arbeidskrim

NOE AV BESLAGET: Politiet har tatt kontroll over flere datamaskiner og mobiltelefoner.

Foto: Politiet

– Etterforskning og avhør har ført til at mistankene mot de pågrepne er ytterligere styrket, og det kan bli aktuelt å pågripe flere, sier Rudolf Christoffersen, politiadvokat i Vest politidistrikt onsdag kveld.

Siktelsene gjelder blant annet systematisk fiktiv fakturering og skatte- og avgiftsunndragelser i millionklassen.

I tillegg er flere personer siktet for omfattende Nav-bedrageri for til sammen nærmere fire millioner kroner. Bare en av de pågrepne skal være norsk statsborger. De aller fleste er menn.

Totalt syv adresser i Bergen og Askøy ble ransaket i aksjonen.

34 personer fra Skatteetaten, 46 fra politiet i tillegg til personell fra NAV og Arbeidstilsynet deltok i aksjonen.

– Vi mener at store deler av pengene det er snakk om er hvitvasket gjennom pengeoverføringer til utlandet, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til NRK.

Rudolf Christoffersen

MENER PENGENE ER HVITVASKET: Rudolf Christoffersen er politiadvokat i Vest politidistrikt.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Organisert nettverk

Politiet mener de pågrepne er knyttet til et organisert miljø der de har fått utbetalt urettmessige stønader og har unndradd skatter og avgifter på bekostning av fellesskapet.

– Totalt dreier det seg om flere millioner kroner. Samarbeidet mellom politi, Skatteetaten og NAV har vært helt avgjørende i denne etterforskningen, sier Christoffersen.

Under aksjonen ble det tatt beslag i flere datamaskiner og mobiltelefoner. Politiet mener beslagene blir viktige for å gjennomgå kommunikasjonen mellom de siktede i saken.

Måtte slå til før jul

Straffesaken vil bli videre etterforsket av politiets A-krimgruppe med bistand fra Skatteetaten og Nav Kontroll.

Etterforskningen kommer trolig til å ta tid, på grunn av sakens omfang.

– Vi valgte å gå til aksjon nå fordi det dreide seg om pågående alvorlig kriminalitet og man fryktet at sentrale og viktige bevis ville gå tapt dersom vi ventet til etter jul, sier Christoffersen.

Hvor alvorlig er denne saken?

Dette er veldig alvorlig kriminalitet. Den tapper samfunnet for store økonomiske midler, som skulle gått til langt bedre formål. I tillegg så undergraver det også næringslivet og fører til konkurransevridning fra seriøse aktører til useriøse aktører.