- To tonn uran i «U-864»

Kurt Oddekalv mener å ha bevis for at Fedje-ubåten er full av uran. - Den må heves umiddelbart, krever han.

Kurt Oddekalv Fedje

VIL HEVE NÅ: Kurt Oddekalv mener sannsynligheten for at det er uran i ubåten er så stor at den må heves umiddelbart.

Foto: Jo Hjelle / NRK

Fra før er det kjent at det var om lag 67 tonn kvikksølv om bord i den tyske ubåten «U-864», som ble senket av britiske styrker like ved Fedje 9. februar 1945. Ubåten var da på vei til Japan. Vraket ble funnet i 2003 og ligger på 150 meters dyp.

Regjeringen har ytret ønske både om å dekke til og heve vraket, og det har i det siste hersket full forvirring om saken på Stortinget.

LES MER: – Ubåten skal heves | Full forvirring om u-båtheving | Opphevet vedtaket om ubåten

- Sikkerhetsrisiko

Nå mener Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet å kunne bevise at det også er radioaktiv uran i ubåten, noe han mener tilsier at ubåten må heves umiddelbart. Det skal være dokumenter fra det britiske forsvaret, det såkalte Ultra-arkivet,

- Det står i de gamle ultrameldingene at uranoksid skulle gå til Japan. «U-864» var den eneste ubåten som gikk den veien og den eneste som ble senket. De to andre ubåtene ble oppbrakt. Etter mitt skjønn kan det ikke være noen tvil om at det ligger to tonn med lavradioaktivt uranoksid der ute, pakker i blybeholdere - sannsynligvis i torpedorørene, sier Oddekalv til NRK.no.

Oddekalv sier at blybeholderne med uran i så fall ikke er farlige for havmiljøet så lenke beholderne er intakte, men mener likevel de utgjør en betydelig miljørisiko.

Avviser uran-påstandene

Kystverket opplyser til NRK.no at de ikke har opplysinger som tilsier at det er uranoksid om bord i «U-864». De hevder også at det heller ikke er noe i det britiske Ultra-arkivet som tyder på dette.

I 2004 ble det på oppdrag fra Kystverket gjort målinger av havbunnen ved vraket, og det ble ikke funnet høyere uranverdier enn det som er normalt.