Hopp til innhold

- Løy i avhør

Politietterforsker Eivind Sverdrup, kalte den overgrepstiltalte eks-politimannen for en løgner i Bergen tingrett idag.

Bergen tingrett
Foto: Anette Berentsen / NRK

- Avhørene var spesielle, og preget av fortielser, løgner og villedning, sier etterforsker Eivind Sverdrup fra Hordaland politidistrikt.

Sverdrup var hovedansvarlig for etterforskningen av den norske delen av overgrepssaken, men deltok også i avhør av gutter i andre land.

Lenge trodde etterforskningsledelsen at eks-politimannen kun hadde begått overgrep i utlandet, men på vårparten i 2008 bestemte de seg for å sjekke den tiltaltes aktiviteter også i Norge.

Etterforskningen avslørte en lang rekke møter med unge gutter over hele landet, gutter som i avhør har forklart at de mottok betaling for å ha sex med den tiltalte 42-åringen.

Mobiltelefonutskrifter, bilder og hotellovernattinger er fremlagt som bevis i saken. Noen av bildene som ble tatt av de norske guttene, ble senere funnet igjen i USA.

Første norske offer vitnet

Det første vitnet i saken mot eks-politimannen forklarte seg i Bergen tingrett i dag. 24-åringen var bare 14 år den gang han møtte den tiltalte.

De hadde møttes via en chatteside på internett, og blitt enige om å treffes i guttens hjemby. Vitne forklarte seg med lav stemme, og dommeren måtte flere ganger be ham om han kunne snakke høyere.

– Hva skulle skje da dere møttes?

– Nei, ikke noe spesielt.

– Hva tanker hadde du om det, forventninger?

– Ikke noe spesielt.

– Møtte du denne personen?

– Ja, på bussholdeplassen.

– Hva skjedde så?

– Jeg ble med han til hotellet.

– Var det greit for deg?

– Jeg reiste hjem igjen.

– Hvorfor?

– Orket ikke mer.

– Ble flau når han ville ta bilder

I et videofilmet dommeravhør av en brasiliansk gutt som er født i 1990, forklarer gutten hvordan bildene ble tatt, og om hvilke situasjoner det var snakk om. Den tiltalte var i Natal og Ponta Negra i Brasil tre ganger i løpet av 2005 og 2006.

– Hvor mange ganger møtte du ham?

– Nesten hver dag når han var i Brasil.

– Ga han deg noe?

– Ja, han ga meg ting jeg ønsket meg.

Gutten forklarer at Johan Martin Vie begynte med å ta bilder av gutten med klærne på, men at han ettervhert ba gutten om å kle av seg. Da gutten sa han ble flau, sa eks-politimannen han kunne ta bildene fra halsen og ned.

Den tiltalte har innrømmet å ha sendt disse bildene til andre via internett.