- Kan ikke skylde på været

Det er ikke bare på kalde dager at luftkvaliteten er for dårlig. Selv uten den ekstreme kulden i januar, har Bergen sprengt grensene når det gjelder utslipp av nitrogendioksid.

Bergen forurensing luftkvalitet

Bergensluften er ikke bare dårlig på kalde og klare dager som denne.

Foto: Pål Bentdal

De nye gjennomsnittsgrensene for utslipp av nitrogendioksid er overgått for lengst.

Tall fra de siste hundre dagene som NRK Hordaland har gjennomgått sammen med statsmeterolog, Karsten Eitreim, viser at også de milde og våte dagene bidrar til at Bergensluften bryter forurensingsforskriften for nitrogendioksid.

Helseskadelig luft siden 2003

Helseskadeleg luft viser seg å være regelen og ikke unntaket i Bergen. Det viser gjennomsnittsmålingene på Danmarksplass helt tilbake til 2003.

– Vi må ha fokus på å unngå at nivåene gjennom året er på et slikt nivå at de faktisk er skadelige, sier byråd for byutvikling, klima og miljø, Lisbeth Iversen

Lisbeth Iversen

Byråd Lisbeth Iversen vil satser på langsiktige tiltak for å redusere luftforurensingen.

Foto: Tore Sevheim / NRK

(KrF).

Vil gjøre det vanskeligere med bil i byen


Hun mener at oversikten viser at det er enda viktigere å få ned utslippene som blir pustet inn hver dag året gjennom, enn å fokusere på strakstiltak på kalde dager med ekstremverdier.

– Det er egentlig derfor Bergen har satset på Bybanen som nummer en og den nye sykkelsatsningen. I tillegg satser vi på å redusere muligheten for å ha bil i byen, sier hun til NRK Hordaland.

Vil vurdere lavutslippssone


– Lavutslippssone passer veldig godt for Bergen, hvor det blant annet hevdes fra forskere at 50 prosent av nitrogendioksid-utslippene kunne vært fjernet, sier Iversen.
Hun tror at Bergen kan få realisert en slik sone allerede til neste år, men at det er avhengig av hva statsråd, Magnhild Meltveit Kleppa, sier om saken som skal opp i spørretimen på Stortinget.

Måtte flykte fra luften

– Jeg ble veldig frustrert over at ingenting skjedde, til tross for at målingene var over alle grenser for nasjonale retningslinjer og ingenting ble gjort, sier Sølvi Bødtker. I fjor måtte hun ta med seg sønnen på to år og flykte da luftkvaliteten var som verst.

– Det som skjer er jo bare at det blir verre de dagene det er kaldt og fint vær, sier hun.

Forurenset luft i Bergen

Dager som dette er verst for Sølvi Bødkter.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix


Vurderer å flytte

Bødtker etterlyser at noen tar grep om situasjonen. Om det ikke skjer noe snart, vurderer hun å flytte.

– Det handler om at kommunen ikke viser noen vilje til å sette inn tiltak som de vet at virker, sier hun.

Byrådet må handle, ikke sutre

– Byrådet i Bergen bryr seg alt for mye om det de ikke kan gjøre noe med, sier leder for komite for miljø og byutvikling, Ruth Grung (Ap).

Hun mener at byrådet viser veldig lite interesse for å prøve å ta initiativ på egenhånd.

– Jeg trives best som bergenser når vi i alle fall viser vilje og gjør det vi kan på egenhånd. Der vil jeg igjen utfordre byrådet, sier Grung.