- Ikke ansvar for sykdom i Sløvåg

- Trafigura har ikke noe ansvar for at folk er syke i Sløvåg, sier leder i selskapet, Eric de Turckheim i et intervju med NRK.

Trafigura-sjef, Eric de Turckheim

I OSLO: Trafigura-sjef Eric de Turckheim

Foto: Christian Grotnes / NRK

– Trafigura har ikke noe ansvar for at folk er syke i Sløvåg. Slik jeg forstår situasjonen er ikke folk der spesielt plaget etter eksplosjonen, sier leder i selskapet, Eric de Turckheim til NRK.

Trafigura har tidligere omtalt avfallet som ble sendt til Vest Tank som giftig, farlig avfall, men de mener nå dette beror på en misforståelse. Turckheim hevder avfallet som endte både i Elfenbenskysten og i Norge er frikjent av eksperter, det finnes ingen sammenheng mellom sykdom og Trafiguras avfall, og han sammenligner nå avfallet med vann.

– Alt er farlig per definisjon, selv vann. Hvis du drikker for mye vann så vil du dø, så ordet farlig er rett og slett ikke presist nok. Alt er per definisjon farlig, sier Turckheim.

– Norske myndigheter har ansvaret

Turckheim sier de ikke kan lastes for det som skjedde i Sløvåg. Trafigura hadde ikke ansvar for å sjekke at Vest Tank var et anlegg som var godkjent for å ta imot avfall og rense bensin, det var opp til norske myndigheter å kontrollere dette. Han sier Trafiguras ansvar stanser ved landegrensen.

På spørsmål om hvordan dette stemmer overens med at Trafigura hadde både egne ansatte og eksperter fra firmaet Minton, Treharne & Davies på kaien i Sløåvg da Probo Emu kom med avfall, svarer Turckheim slik:

– Dette var etter episoden med Probo Koala i Elfenbenskysten og da er et klart at vår operasjonsavdeling tok spesielle forholdsregler. Vi visste at dette avfallet luktet sterkt, og vi ville sikre oss at det ble håndtert korrekt for å unngå en episode.

Ettersom Trafigura-sjefen åpenbart mener at deres ansvar stanser ved norskegrensen, lurer vi på hvorfor de kom til Vest Tank for å lære dem opp i å vaske svovel ut av et dårlig bensinprodukt.

– Nei, det stemmer ikke at vi gjorde, sier Eric de Turckheim.

NRK har imidlertid sett oppskriften de sendte til Vest Tank, samt kontrakten som regulerer hvordan Vest Tank skulle utføre vaksingen av bensinen. Vi vet at ansatte i Trafigura var på anlegget i Sløvåg, og vi vet også at det var Trafigura som skaffet kaustisk soda til vaskeprosessen. Når vi spør om dette vil ikke Turckheim snakke mer om Vest Tank, og begrunner det med at saken skal opp for retten.

Interne e-poster

Tidligere i høst fikk NRK tilgang til interne e-poster i Trafigura. I disse e-postene skriver ansatte i selskapet at kaustisk vasking av bensin er forbudt i de fleste land, fordi avfallet som blir generert i prosessen er både farlig og giftig.

LES MER: Interne e-poster avslører Trafigura

Det var nettopp slikt avfall Trafigura sendte til Vest Tank, og det var slikt avfall som eksploderte i mai 2007 og forpestet hele Sløvåg. Eric de Turcheim sier de har rapproter fra et 20-talls eksperter som alle sier avfallet var ufarlig. På spørsmål fra NRK om vi kan få se disse rapportene eller få navnet på ekspertene, kan Eric de Turckheim ikke gi oss det og begrunner det med rettslige hensyn.

Trafigura har vært i hardt vær etter at NRK, BBC, The Guardian og Volkskrant tidligere i høst fikk tak i de interne e-postene fra selskapet. I e-postene kaller ansatte i Trafigura bensin-produktet som kom til Sløvåg for «crap» og «shit», og de skriver at det ikke er lov å transportere avfallet etter rensingen av bensinen ut av Europa. De vurderer også å kjøpe utrangerte skip for å rense det dårlige bensinproduktet ombord. Turckheim har også forklaring på innholdet i e-postene.

- Det er sjargongen blant tradere, slik er det nå engang i denne bransjen. Jeg er sikker på at du også vil finne sjokkerende språk blant bankansatte og fotballsupportere, sier Turckheim.

Vi lurer på om innholdet i e-postene beskriver Trafiguras måte å drive forretninger på.

- Nei det gjør det overhodet ikke, sier Turckheim. Vår forretningsvirksomhet drives etter svært ansvarlige metoder.

Ikke tid til Økokrim

I over et år har Økokrim ønsket å avhøre ansatte i Trafigura, både som vitner i rettssaken mot Vest Tank, men også i forbindelse med at selskapet er anmeldt og siktet for ulovlig import av avfall til Norge på skipet Probo Emu.

LES MER: Nekter å samarbeide med norsk politi

Da Økokrim fikk vite av NRK at Eric de Turckheim var i Oslo mandag, tok de kontakt med ham.

Politiadvokat Tarjei Istad sier de fikk beskjed om at Trafigura-sjefen ikke hadde tid å møte dem under sitt Oslobesøk.

Til NRK sier imidlertid Eric de Turckheim at han ikke har mottatt noen henvendelse fra norsk politi om å møte ham når han er i Oslo.

Se video:

Video nsps_upload_2009_11_3_13_11_27_5323.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Avfallet er ikke så farlig.

Ikke lyd og bilde

NRK møter Eric de Turckheim i Oslo mandag 2. november. Han er i Norge bare denne dagen, og møter oss på Hotel Continental flankert av en PR-rådgiver fra England, og to fra Norge.

Trafigura-sjefen stiller betingelser om at intervjuet med ham verken kan filmes eller gjøres lydopptak av. NRK får imidlertid gjøre dokumentasjonsopptak av samtalen, det gjør også Turckheims PR-rådgivere.

LES OGSÅ: NRK-journalist Synnøve Bakke skal vitne i rettssaken mot Vest Tank