- I dag er alt bare glede

Jan Erik Hagen er en av 24 sjåfører som skal frakte passasjerer trygt mellom Nesttun og Byparken. - Jeg er veldig spent, sier 39-åringen.

Bybanefører Jan Erik Hagen

KLAR FOR JOBBEN: Jan Erik Hagen begynner på jobb klokken 15.00 på Bybanens første dag.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Klokken tolv i dag, tirsdag, kommer Dronning Sonja til Nesttun for å være første offisielle passasjer på Bybanen i Bergen. Etter den første turen, blir det åpning og fest på Festplassen i Bergen sentrum, før første ordinære avgang fra Byparken og Nesttun skjer klokken 12.55.

- Første dag i samfunnstjeneste

39 år gamle Jan Erik Hagen er en av de 24 bybaneførerne som skal sørge for at de nye sporvognene i Bergen kommer seg trygt og raskt frem langs traséen. Han legger ikke skjul på at det er en meget spesiell dag.

LES OGSÅ: - Bybanen må bygges ut raskere

- Jeg er veldig spent. På en skala fra én til ti ligger jeg nok på en åtter. Dette er jo den første ordentlige arbeidsdagen hvor vi skal frakte folk og faktisk er i samfunnstjeneste, sier Hagen til NRK.no.

Les alt om Bybanen i Bergen!

Først klokken 15.00 begynner arbeidsdagen for 39-åringen, og uniformen er derfor fortsatt i skapet når NRK.no er på besøk.

Personlig veiskille

Dagen i dag markerer også et veiskille i karrieren hans. Før bybanejobben jobbet han 16 år i servicenæringen og har derfor ingen erfaring med tog eller passasjertransport.

- Etter å ha hatt samme jobben ganske lenge, fant jeg ut at tiden var moden dersom jeg skulle finne meg noe annet å gjøre. Da jeg så annonsen i avisen, følte jeg at det bare var å slå til. Siden har det gått slag i slag, sier Hagen.

Se Bybanen dagen før dagen (saken fortsetter under videoen):

Video Bybanen - dagen før åpningen

- Hvor vanskelig er det å være bybanefører?

- Akkurat det å kjøre toget er ikke noen heksekunst. Det er som med biler, selve kjøringen er ganske lett. Det er omstendighetene rundt, trafikkreglene og sikkerhet som gjør det utfordrende. Totalt er det en ganske omstendelig prosess. Du skal vite hva du gjør, for å si det slik, sier Hagen.

LES OGSÅ: Hør syv år gammel bybane-krangel

Bryr seg lite om uhellene

Bybanen har slitt i forkant av åpningen, med både kollisjoner og driftsproblemer . Senest dagen før åpningen brøt en av vognene sammen. Kun tre av seks tog er tilgjengelige på åpningsdagen, og det blir avgang hver halvtime.

LES OGSÅ: - Vær forberedt på forsinkelser

Men bybaneførerene lar ikke uhellene gå utover stemingen i dag.

- Vi har ekspertise som tar seg av disse episodene. Jeg kan ikke la det forstyrre mitt fokus, jeg må konsentrere seg om meg og mitt. Og i dag er det bare glede og helt topp, sier Hagen.

Se «Bybanen minutt for minutt»:

Video Bybanen fra minutt til minutt