Voldsomt uvær over Sør-Norge

I tillegg til ekstremt tordenvær har det regnet kraftig. På målestasjonen ved Melsom i Stokke ble det målt 70,3 mm regn fra midnatt til klokka sju tirsdag morgen.

Tordenvær og regn har preget natta fra Aust-Agder til Østfold i natt. Tordenværet har gått over en sone fra ca. Kristiansand, langsmed kysten av Telemark, tvers over Vestfold og over fjorden til Østfold. Sleit du med å få sove, var du ikke alene.

– Jeg var våken. Jeg skulle egentlig gå å legge meg, så begynte det å lyne. Jeg synes det er fascinerende å se på og ikke minst ta bilder. Så jeg satt oppe til 03.30 tiden. Det er litt skremmende, men jeg satt inne. Kjente det ristet litt i huset også. Jeg bor i Holmestrand og det kom ikke helt hit, forteller Lisa Merte Bjørnstad.

– Naturens fyrverkeri

Meteorolog John Smits

– Det har kommet så mye regn at det tilsvarer en hel augustnormal, forteller statsmeteorolog John Smits.

Foto: Su Thet Mon

Vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt, bekrefter at det har vært ekstremt.

– Det har jo vært et naturens fyrverkeri. I tillegg til tordenværet har det regnet temmelig kraftig enkelte steder, faktisk har det ved en av målestasjonene i Vestfold, kommet en hel augustnormal i løpet av litt mer enn et døgn, forteller meteorologen.

 • På målestasjonen ved Melsom i Stokke ble det målt 70,3 mm regn fra midnatt til klokka sju tirsdag morgen. Total døgnverdi ved Melsom ble 74.2 mm.
 • Maudal i Rogaland noterte 66.6 mm på 24 timer fra kl. 08 i går til 08 i dag.
 • Tonstad fikk i samme periode 52.3, Tønsberg-Kilen 49.6 og Hedrum i Vestfold 46.5 mm.
 • Foreløpige beregninger fra Meteorologisk institutt viser at i løpet av to døgn har Melsom i Vestfold fått 92.2 mm, Maudal i Rogaland 90.0.

Les også:

Lynregistrering 12. august 2014

Det lynte tett fra Aust-Agder og nordover natt til 12. august.

Foto: Skjermdump Meteorologisk institutt

– Det er et voksent tall, sier Smits og forteller at lynregistreringene som er gjort i løpet av natta viser at det har vært flere tusen lynnedslag i Vestfold. Absolutt mer enn normalt.

– Uhyggelig

På NRK Vestfoldsendingas facebookside forteller vestfoldinger om den søvnløse natta de har lagt bak seg. «Uhyggelig, rett og slett. Aldri hørt verre», «Umulig å sove! Lys våken hele natta!» og «slitsom natt» er blant kommentarene.

Skjermump fra Facebook

Mange har slitt med å få sove i tordenværet.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Brannvesenet har fått mange meldinger om mye vann i kjellere etter nattens uvær. Parkeringskjelleren på Hvaltorget kjøpesenter i Sandefjord er en av mange kjellere brannvesenet har rykket ut til for å pumpe vann.

Laster Twitter-innhold

Her er noen av meldingene brannvesenet rykket ut på i natt:

 • Stasjon Nøtterøy rykket ut på melding om vann i kjeller i Munkerekkveien.
 • Stasjon Sandefjor rykket ut på melding om mye vann i en kjeller i Beiteveien. 
 • Stasjon Sandefjord har vært på melding om mye vann i kjeller Ørneveien.
 • Stasjon Sandefjord rykket på melding om mye vann i parkeringsskjeller Hvaltorget kjøpesenter. 
 • Stasjon Sandefjord rykket på ABA i Sportsveien. 
 • Stasjon Sandefjord rykket på melding om mye vann i Anemoneveien.
 • Stasjon Stokke rykket ut på melding om mye vann i Rakkevikveien, Vear. 
 • Stasjon Tønsberg rykket på melding om røyk fra en kontakt i Vestliveien. 
 • Stasjon Stokke rykket ut på melding om røyklukt etter lynnedslag i Rakkeveien.
 • Stasjon Larvik rykket på melding om røyklukt etter lyn nedslag i Skreppestadveien. 
 • Stasjon Tønsberg rykket på ABA i Stoltenbergs gate. 
 • Stasjon Nøtterøy rykket på melding om branntilløp i en kontakt i Friggs vei.
 • Stasjon Sandefjord rykket på mange pumpeoppdrag i nedre deler av sentrum.

Les også:

Sjekk sikringsskapet

Etter nattens lyn-inferno over Sør-Norge oppfordrer Vestfold Interkommunale Brannvesen deg til å sjekke elektrisk utstyr. Følgeskader er av og til årsak til brann.

El-utstyr kan svekkes om det oppstår kraftige svingninger i strømstyrken. Lynnedslag medfører overspenning, skriver VIB på sin facebook-side.

Svidd kontakt

Ser kontakten slik ut etter nattens herjinger, ta ut kontakten. Få reparert apparatet eller kassér det hos noen som tar i mot EE-avfall.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Brunfarge eller svimerker på kontakter eller støpsel er dårlig tegn.
Om det lukter svidd eller kommer røyk fra elektriske produkter når du tar de i bruk, ta ut støpselet fra kontakten. Lever produktet til reparasjon eller kassér det hos noen som tar imot EE-avfall.

VIB anbefaler også å alltid ta ut støpslet til elektrisk utstyr ved tordenvær. Du bør i alle fall ta ut følsomt utstyr som tv og pc, men alt elektrisk utstyr kan ta skade av overspenning og forårsake brann. Heldigvis skjer det ikke så ofte.

Strømløst for flere tusen

Hagl på terrassen

Jorun Belgen i Stokke har tatt dette bildet, etter at det kom en haglbyge i natt.

Foto: Jorun Belgen

I løpet av morgentimene har nesten 2000 husstander i Larvik vært uten strøm. Også i Tønsberg, Sandefjord og Stokke har flere hundre husstander vært uten strøm, men Skagerak Energi melder at de jobber med å få strømmen tilbake til abonnentene.

– Både i Sandefjord, Stokke, og Tønsberg er strømmen tilbake, men i Larvik er fortsatt 1245 abonnenter uten strøm. Vi jobber med å rette feilen, men vi kunne ikke gå opp i stolper før tordenværet ga seg, sier Runhe Nilssen i Skagerak Energi.