– Har ikke sett maken til uvær

Trær ble røsket opp med rota, fløy gjennom lufta og sperret vegene. Hagl så store som golfballer bulket biler. Og tusenvis er uten strøm. En såkalt supercelle har herjeti Hedmark og Oppland.

Ved Øyermoen i Kongsvinger ble Tom Sønsteby innesperret av trær både foran og bak bilen.

– Jeg har aldri opplevd makan til uvær. Det var akkurat som en tornado og trærne bare fløy i lufta. Jeg var redd for å bli truffet, sier Sønsteby.

Hagl så store som golballer dundret i bakken og ødela blant annet en rekke biler.

– Det hørtes ut som bilen ble skutt på med mitraljøser, sier Kjell Snerten som kjørte fra Rendalen og sørover gjennom Åmot mandag ettermiddag.

Supercelle herjet

Det gikk heftig for seg der uværet passerte. Det var lyn og torden, voldsomt regn og ikke minst, heftige vinder. Uværet er en såkalt supercelle!

Mer regn, mer vind, større hagl og mer intenst tordenvær.

– En supercelle er todenvær som organiserer seg. Til sammen blir de kraftigere enn en enkelt byge kan bli. Mens vanlige tordenbyger lever i en time, kan denne leve i mange timer, sier Vibeke Tyness til Yr.no.

Se bilder fra uværet her (bl.a. fra Kongsvinger, Åmot, Elverum og Hamar) øverst i saken.

Trær over vegene

Det voldsomme uværet har herjet i store deler av Hedmark gjennom dagen og delvis i Oppland også.

Ingen ble skadet i uværet, men det skapte store problemer i trafikken fordi trær veltet over vegene i den kraftige vinden.

Både E16 i Kongsvinger, E6 i Ringsaker, riksvei 3 i Elverum og på en rekke andre veger var stengt i perioder på grunn av trær og andre gjenstander i vegen.

Følg situasjonen på vegene her: NRK Trafikk

Tusenvis uten strøm

Tordenværet gjorde også at tusenvis av folk mistet strømmen mandag ettermiddag og kveld.

Kommunikasjonsrådgiver i Eidsvia Energi, Ragnhild Børresen Abrante forteller at de retter feil så fort det lar seg gjøre. Men de sender ikke ut mannskaper for å feilrette før uværet er over og det er trygt for dem.

Strømsituasjonen oppdateres her: Eidsiva Nett

Ingen skadet

Politiet i Hedmark hadde mye å gjøre, først og fremst på grunn av alle trafikkproblemene, men også fordi folk ringte nødnummeret for å melde fra om trær og andre gjenstander i vegen.

– Ja, det har vært en travel kveld, men vi har ikke fått melding om at noen har blitt skadet i uværet, sier operasjonsleder hos politiet i Hedmark, Jan Egil Gilberg.