Hopp til innhold

Vil tvinge butikker til å halvere pris på gammel mat

Butikkene bør tvinges til å selge mat til halv pris når utløpsdatoen nærmer seg. Det mener Senterpartiet, som vil straffe butikker som kaster mat uten å prøve å selge den billig først.

Senterpartiets Kathrine Kleveland går i Meny-butikken og leter etter varer som går ut på dato snart. Int. Kathrine Kleveland. Int. Meny-sjef Martin Gran. Butikksjef på Rema 1000 viser nedsatte varer pga holdbarhet. Int. Anders Knutsen

Kathrine Kleveland fra Vestfold senterparti har ledet det matpolitiske utvalget «Ja til norsk mat».

– Det kastes enorme mengder mat hver eneste dag som går ut på dato. Maten som blir kastet kommer ingen til gode. Vi ønsker nå å gi forbrukeren billigere mat og dagligvarekjedene bedre samvittighet. Det er en vinn-vinn situasjon, sier Kathrine Kleveland til NRK.no.

Hun har ledet det matpolitiske utvalget «Ja til norsk mat» i Senterpartiet.

– Det er ingen som skal pålegge forbrukeren å kjøpe mat som snart går ut på dato, men vi vil gjøre det litt bedre for forbrukeren som ønsker å gjøre det. Mat er en knapp ressurs, ikke en selvfølge, sier Kleveland.

Avgift som skal skremme

Senterpartiet ser for seg en avgift per kilo av maten butikkene kaster, for de butikkene som ikke vil være med på denne ordningen.

– Vi håper og tror at alle dagligvarekjedene vil være med på et slikt tiltak, men for dem som ikke vil, ønsker vi å pålegge en matavfallsavgift. Er de med på å sikre forbrukeren billigere mat og at mindre mat går i søpla slipper de denne avgiften, sier Kleveland.

– Lite for seg

Forslaget til Senterpartiet får en blandet mottagelse blant butikkdrivere vi har snakket med. På REMA 1000 på Nøtterøy, mener butikksjef Anders Knudsen at den foreslåtte avgiftsregelen ikke har noe for seg.

– Den vil ikke utgjøre noen forskjell. Det er snutt fornuft å drive riktig forvaltning av varene vi har, sier han.

Men butikksjefen på Meny Revetal i Vestfold er mer positiv, for de setter allerede ned prisen på mat som snart går ut på dato.

– Det har vi holdt på med i alle år. Det er en ordning som kommer alle til gode, sier butikksjef Martin Gran.