Hopp til innhold

Kan få ny minibank etter klage

Nokas er i ferd med å spise seg inn på det som tidligere var bankenes marked. I løpet av tre år ønsker selskapet å doble antallet minibanker til 600 – mens bankene fjerner sine.

Minibank

Det blir stadig færre minibanker i Norge. Men etter at NRK i forrige uke fortalte om fortvilelsen på Vestsida i Porsgrunn, kan det nå komme ny minibank der.

Foto: Colourbox

Mye tyder på at alle som bor på Vestsiden i Porsgrunn igjen kan få tilgang til penger. For etter at velforening fortalte om deres kamp for å få minibanken tilbake, har Nokas meldt sin interesse.

Nokas er Nordens største sikkerhet- og kontanthåndteringsselskap, og de har allerede 300 minibanker i Norge. Selskapet har et mål om å doble antallet i løpet av de tre neste åra.

Vil ta over bankenes posisjon

Konserndirektør Peter Wesenberg sier at de ønsker å overta bankenes posisjon når det gjelder minibanker.

Peter Wesenberg

Peter Wesenberg i Nokas vil gjerne ha flere minibanker.

Foto: Nokas

– Kontantmengden i samfunnet holder seg veldig stabilt, og vokser faktisk litt sammenlignet med i fjor. Så da tenker vi at folk har bruk for kontanter, sier Wesenberg.

– Vi ser at bankene trekker seg ut, og da ønsker vi å ta den posisjonen, sier han til NRK.

Stadig færre minibanker i Norge

For over hele landet blir det færre minibanker. Tilbakemeldingene fra bransjen er at bruken av minibankene går drastisk ned og at de er dyre å drifte.

I bydelen Vestsida i Porsgrunn må de nå gå over brua og til kjøpesenteret Down Town for å finne nærmeste minibank. Velforeninga har vært i møte med fem store banker. Tre av dem sier det er helt uaktuelt med minibank i området.

Årsaken er at folk bruker kortet fremfor kontantene.

– Bruk av kontanter er noe både bankene og myndigheten ønsker redusert. Dette er fordi bruken av kontanter ofte er forbundet med kriminelle handlinger og svarte penger, sier banksjef Per Halvorsen i Sparebank1 Telemark.

Han er enig i at det er en god service å tilby folk å ta ut penger i nærområdet. Han sier de derfor passer på at det ikke er for langt til nærmeste minibank når de fjerner en.

Vestsida mot brua

Beboerne på Vestsida i Porsgrunn må krysse denne brua for å komme til minibanken.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Nytt håp om lokal minibank

– Vi kommer til å ta kontakt med Velforeningen for å se på muligheter for utplassering i nærmiljøet der, gjerne sammen med en butikk, sier Wesenberg i Nokas.

Han erfarer ikke det samme som bankene – at bruken av minibanker synker og at de er dyre å holde i drift.

– Vi har minibanker i kiosker og på bensinstasjoner og jernbanestasjoner, der hvor folk ferdes, sier Wesenberg.

– Dette høres helt fantastisk ut. Det er bra når noen responderer, sier styremedlem i Vestsiden fellesskap, Per William Nilsen.

Håpet om en ny minibank på Vestsiden tent på nytt. Det har vært mange reaksjoner etter at Velforeninga tok til orde for å få en minibank tilbake.

– Folk synes det er positivt at vi tar det opp. Det er tydelig at folk savner minibanken.

Hvem brukes mest kontanter i Norge?

Nokas-direktøren forteller at de har et mål om å øke antallet minibanker i takt med at bankene legger ned sine. I dag har de 300, og i løpet av de neste tre åra lover de å minst doble antallet.

Minibankene deres er lønnsomme, og ikke kostbare å bruke, sier Wesenberg.

– Det koster ikke forbrukeren noen ting å ta ut penger i minibankene våre. Og så driver vi nok mer effektivt enn bankene – dette er jo vår kjernevirksomhet. Vi har lønnsomhet på et lavere trafikkvolum enn det bankene har, sier Nokas-sjefen.

Det er banken til kunden som betaler for kundens bruk av Nokas-minibankene, forklarer Wesenberg.

Han kan også fortelle hvem som er den typiske kontantbruker i Norge.

– Eldre mennesker er kontantbrukere. Det brukes også mer kontanter på bygda enn i byene. Det brukes mer kontanter for eksempel på Oslo øst enn på Oslo vest. Vi ser helt klare sosiale mønstre, sier Wesenberg.

Lars Andersen, Stig Hansen, Gunnar Kittelsen, Jan Sverre Olsen.

Lars Andersen (f.h), Stig Hansen, Gunnar Kittelsen, Jan Sverre Olsen og John Sigurd Barth (bak), synes det er leit å ha mistet minibanken.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark