Hopp til innhold

Bankene fjerner stadig flere minibanker

Bruken av minibanker synker drastisk, og nå blir det færre av dem. – Mange eldre føler at tryggheten forsvinner når de må ta ut penger i butikken, sier velforening.

Minibank

Det blir stadig færre minibanker rundt omkring i landet.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Over hele landet blir det færre minibanker. Tilbakemeldingene fra bransjen er at bruken av minibankene går drastisk ned og at de er dyre å drifte.

I bydelen Vestsida i Porsgrunn må de nå gå over brua og til kjøpesenteret Down Town for å finne nærmeste minibank. Nå kjemper velforeninga for å få minibanken sin tilbake, sier styremedlem Per William Nilsen.

– Vi har en del eldre mennesker som ikke er så mobile, og for dem er det vanskelig å komme seg over brua. Det er klart de kan ta ut penger i butikken, men de føler ikke at de har like god kontroll over pengestrømmen sin da, sier Nilsen.

Vestsida mot brua

Beboerne på Vestsida Porsgrunn må krysse denne brua for å komme til minibanken.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Uaktuelt med ny minibank

Velforeninga har vært i møte med fem store banker. Tre av dem sier det er helt uaktuelt med minibank i området, mens to av bankene lover å se nærmere på saken.

Per William Nilsen

Styremedlem av velforeninga, Per William Nilsen sier de nå vil kjempe for å få tilbake minibanken på Vestsida.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

En av dem som sier det er helt uaktuelt med minibank i området er banksjef i Sparebank 1 Telemark, Per Halvorsen. Han sier at utviklinga kun går én vei.

– Det kommer utvilsomt til å bli færre minibanker, men vi vil ikke fjerne de helt. Grunnen er at vi har hatt en betydelig reduksjon i transaksjoner de siste fem-ti år.

Forbindes med kriminalitet

Årsaken er at folk bruker kortet fremfor kontantene.

– Bruk av kontanter er noe både bankene og myndigheten ønsker redusert. Dette er fordi bruken av kontanter ofte er forbundet med kriminelle handlinger og svarte penger, sier Halvorsen.

Banksjefen er enig i at det er en god service å tilby folk å ta ut penger i nærområdet. Han sier de derfor passer på at det ikke er for langt til nærmeste minibank når de fjerner en.

Per Halvorsen

Banksjef i Sparebank 1 Telemark sier det er uaktuelt med ny minibank på Vestsida.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Jeg har veldig stor forståelse for frustrasjonen til de eldre. Det som er viktig å understreke er at de har et bankkort og at de har mulighet til å ta ut i butikkene. Vi har også nettbank og mobilbank, og det bruker flere og flere eldre, sier Halvorsen.

Går mot strømmen

Banksjef i DnB i Porsgrunn, Jan Johannessen, sier til NRK at de ikke har planer om å redusere antall minibanker i Grenland med det første. Han sier imidlertid at det blir færre minibanker på landsbasis, fordi DnB inngår avtaler med Posten og butikkene om at kunder kan ta ut kontanter der.

Én bank går mot strømmen. Nordea forteller at de i skrivende stund har cirka 340 minibanker i Norge, og at det også har vært en økning det siste året.

– Hovedårsaken til dette er at vi har satt ut flere minibanker på flyplasser. Vi tilpasser antall minibanker til antall uttak og innskudd. Det har falt noe, men vi har ikke planer om å ta ned noen minibanker med det første, sier kommunikasjonssjef i Nordea Unni Strømstad.

Lars Andersen, Stig Hansen, Gunnar Kittelsen, Jan Sverre Olsen.

Lars Andersen (f.h), Stig Hansen, Gunnar Kittelsen, Jan Sverre Olsen og John Sigurd Barth (bak), synes det er leit å ha mistet minibanken.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark