Hopp til innhold

Vaktmester fant unike industriskatter

RJUKAN (NRK): Ved en tilfeldighet fant Terje Lie gamle skatter stuet bort i esker på Rjukan Næringspark. – Et veldig spennende funn, sier Kjetil Djuve i Norsk Industriarbeidermuseum.

Terje Lie

STOLT OG GLAD: Terje Lie er glad nysgjerrigheten hans førte han frem til gamle skatter.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Røykdykkerhjelm

Denne røykdykkerhjelmen stammer fra 1912, og er mest sannsynlig kjøpt av Hydro fra USA.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Vaktmesterens nysgjerrighet førte han til et mørkt og nedstøvet hjørne av næringsparken på Rjukan. Bortgjemt i en krok, bak masse gammelt skrot, skimtet han utstyr han ikke hadde sett før.

– Jeg mener jeg har funnet gull. Dette er viktig industrivernhistorie som heldigvis ikke er kastet. Det er fantastisk både i norsk og europeisk sammenheng, sier vaktmester og industrivernleder ved Rjukan Næringspark, Terje Lie.

Han viser frem noe av det han har funnet; Tre røykdykkerhjelmer i veldig god stand fra 1912, tilhørende Hydro. Hydro la ned drifta i 1991, men i etterkant ble næringsparken etablert.

Dette er viktige funn. Det er de første maskene brannmannskap brukte for å redde mennesker fra brennende bygg.

Terje Lie, industrivernleder Rjukan Næringspark

Star Wars-masker

Terje Lie sier funnet er veldig viktig.

– Det er viktig fordi det er så gammelt. Før disse hjelmene ble laget var det ingen som tok seg inn i et brennende bygg. Det er de første maskene man brukte for å redde mennesker.

Star Wars-fan vil også kjenne igjen maskene.

– Jeg la ut bildene på Facebook, og ble fortalt at maskene ganske sikkert var produsert i USA. Det er tydelig at maskene har inspirert folka bak Star Wars når de laget Darth Vader-kostymet.

Røykdykkerutstyr i Rjukan næringspark

De gamle industriskattene ble funnet nedstøvet i et hjørne i industriparken.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Industriarbeidermuseet: – Mye vi ikke har sett før

Vaktmesteren håper nysgjerrigheten hans kan føre til at utstyret blir vist frem for flere. Norsk Industriarbeidermuseum lover å se på det spesielle funnet så fort de har tid.

– Dette er veldig spennende, uten tvil. Vi ønsker å se på det før nyttår. Vi jobber akkurat nå med en utstilling om Telemarks brann- og beredskapshistorie som skal vises fram til våren, så kanskje vi rekker å få det med, sier arkivar Kjetil Djuve til NRK.

Djuve legger til at de har sett bilder av det som er funnet.

– Av det vi har skimtet på bildene, er det en god del ting vi ikke har sett før.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark