Hopp til innhold

Unge Venstre om spiralsaken: – Kvinners rettigheter er under press

Tirsdag behandles saken mellom legen som nekter å sette inn spiral og Sauherad kommune i Høyesterett. Unge Venstre mener det er et angrep på kvinners rettigheter om førstnevnte får medhold.

Katarzyna Jachimowicz og Håkon Bleken

TIL HØYESTERETT: Katarzyna Jachimowicz tok ut stevning mot kommunen i 2016, men tapte saken i Aust-Telemark tingrett i februar 2017. Hun anket til Agder lagmannsrett, som i november omgjorde dommen. Her avbildet sammen med advokat Håkon Bleken.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Lege Katarzyna Jachimowicz fikk sparken som kommunelege i Sauherad i 2015, etter å ha nektet å sette inn spiral og henvise til abort.

Hun tok ut stevning mot kommunen i 2016, men tapte saken i Aust-Telemark tingrett i februar 2017. Hun anket til Agder lagmannsrett, som i november omgjorde dommen.

Saken skal opp for Høyesterett fra tirsdag, og vil pågå i tre dager.

Oppsagt fastlege: Ein menneskerett å nekte å sette inn spiral

– Rettigheter under press

Ragnhild Forsberg, 2. nestleder i Unge Venstre, mener kvinners rettigheter er under press om Jachimowicz får medhold.

Ragnhild Forsberg, 2. nestleder unge venstre

Ragnhild Forsberg, 2. nestleder i Unge Venstre.

– I Norge er det slik at du har noen seksuelle og reproduktive rettigheter som kvinne. Hvis legene og helsepersonellet du forholder deg til nekter å følge opp dette, er rettighetene dine under press, sier hun til NRK.

En del av jobben

Avgjørelsen i Høyesterett vil skape presedens, noe som vil være spesielt viktig for kvinners rettigheter, mener Forsberg.

Hun mener fastleger, gynekologer eller andre typer leger som skal skrive ut prevensjon til kvinnelige pasienter, må se på dette som en del av jobben sin.

– Jeg tror åpenbart det vil sende et signal til andre leger i samme båt, som mener de har samvittighetsgrunner til ikke å skrive ut prevensjonsmidler. Sånn kan vi ikke ha det i Norge, sier Venstre-politikeren.

Gjelder liv og død

Magnar Kleiven, andre nestleder i Kristelig Folkeparti Telemark, er uenig.

– Det prinsipielle synet er at Telemark KrF på linje med partiet sentralt, går inn for at leger skal ha reservasjonsrett i de samvittighetssaker som gjelder liv og død. Det gjelder i denne saken her, sier han til NRK.

Han er uenig i Forsbergs påstand om at det vil gå utover kvinners rettigheter om Jachimowicz vinner frem i Høyesterett.

– Blir ikke hindret

– De skal ikke hindres i å få utført det de ønsker å gjøre. Når det gjelder typen spiraler det er snakk om her, er det svært mange som blir henvist til gynekolog, fordi det er mange leger som ikke kan sette inn spiral av kompetansegrunner, fortsetter Kleiven.

Optimist

Jachimowicz tror dommen blir stående.

– Jeg er optimist. Jeg tror Høyesterett kommer til å bekrefte den siste dommen fra lagmannsretten, sier legen Katarzyna Jachimowicz til NTB.

Dersom kommunen vinner fram i Høyesterett, vurderer Jachimowicz å bringe saken inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark