Hopp til innhold

Tror ikke de blir nedlagt

Et svakt oljemarked gir svikt i ordretilgangen, men hos Bridon ScanRope i Tønsberg er de forsiktig optimister tross flere permitteringsvarsler.

Bridon Scanrope i Tønsberg

Verdens sterkeste tau skipes ut fra Bridon ScanRope i Tønsberg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Torsdag fikk 17 ansatte hos Bridon ScanRope i Tønsberg permitteringsvarsel. Permitteringsvarslet er et av flere det siste året, men både ledelsen og ansatte har tro på at de vil få nye oppdrag.

Site manager Rune Lie forklarer at oljemarkedet venter med nye kontrakter som ikke er helt nødvendige, men at dette vil snu.

– Svikten i oljemarkedet gjør at en del prosjekter er utsatt, men de vil komme om kanskje seks måneder eller et år.

Tror på nye oppdrag

De siste 2–3 årene har det vært flere permitteringer og nedbemanninger ved ScanRope og bedriften ble solgt fra amerikanske Parker til britiske Bridon tidligere i år. Det ble sett på som redningen for selskapet, men ordrene har uteblitt.

Klubbleder Dag Rugsveen forteller at de ansatte har tro på at nye ordrer vil komme, men er likevel usikre på framtiden.

– Permitteringsvarselet var ikke uventet. Vi har sette det komme, men vi har håp om å få nye ordre som skal besluttes i august eller i høst. Får vi noen av dem har vi jobb en stund fremover, sier Rugsveen.

– Skjer ikke det vil det komme nye permitteringer, sier Lie.

– Betyr det at bedriften står i fare for å bli nedlagt?

– Nei, våre produkter er unike. Vi er et av to selskap i verden som leverer denne typen tau til dypvannsforankring i offshoreindustrien, sier Lie.

Artikkelen fortsetter under bildet

Verdens sterkeste tau, Bridon Scanrope i Tønsberg

UNIKT: Verdens sterkeste tau består av 547 vaiere som hver har en bruddstyrke på 2.500 tonn. Dette tauet er noe mindre.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fra seilskip til offshore

Bridon ScanRope er Tønsbergs eldste bedrift og startet under navnet Tønsberg reperbane i 1796. Da lagde bedriften tauverk til seilskip, senere ble hvalfangstbåter en stor kundegruppe. I dag er det offshoreindustrien som er markedet for bedriftens produkter.

– Vi leverer verdens sterkeste tau og vi har en unik plassering og kan skipe tauene direkte ut fra bedriften fra vår egen kai. Det er det ikke mange som kan i markedet, sier Lie.

Er unike

Med unike produkter vil markedet snu, mener Lie. Også NHO mener situasjonen vil bedre seg.

– Bedrifter i Vestfold jobber med å være så unike som mulig og jobber tett opp mot kundene sine. Slik kommer de opp med unike produkter som ingen andre kan levere. I tillegg har de jobbet mye med kostnadssiden, sier Kristin Saga, regiondirektør i NHO Vestfold.