Trener 14 timer i uka for å nå Mount Everest

For litt over ett år siden ble de fanget av et jordskjelv på vei opp verdens høyeste fjell. Nå ligger ekteparet i hardtrening for å prøve å nå toppen igjen.

Som det første ekteparet i Norge forbereder Tone Gravir og Leif Harald Bergseth seg på å nå verdens høyeste fjell, Mount Everest.
Ekteparet fra Porsgrunn overlevde raset som krevde 22 menneskeliv på Everest i fjor. Nå vil de prøve igjen.

EN SJANSE TIL: Tone Gravir og Leif Harald Bergseth fra Porsgrunn vil nok en gang prøve å bestige verdens høyeste fjell.

Det endte i dramatikk sist gang Tone Gravir og Leif Harald Bergseth fra Porsgrunn prøvde å bestige Mount Everest. 25. april i fjor var ekteparet på vei oppover fjellet da de hørte lyden av buldring. Lyden kom fra et jordskjelv med styrke på 7,9, hvor episenteret var 77 kilometer nordvest for Nepals hovedstad Katmandu.

På Mount Everest omkom minst 21 personer, men Tone Gravir og Leif Harald Bergseth var blant dem som kom fra det hele med livet i behold.

– Det er klart at kroppen husker hva som skjedde. Og jeg har hatt etterreaksjoner hjemme når det har vært høy buldring, har Gravir tidligere uttalt til NRK.

Men den dramatiske turen har ikke skremt paret fra å prøve på nytt.

Går mot Gaustatoppen

Tone Gravir og Leif Harald Bergseth bruker skiturer til Gaustatoppen som oppladning mot ny Mount Everest-tur.

Foto: Øystein Økter / NRK

Øver seg på Gaustatoppen

I vinter har ekteparet utfordret snødekte fjelltopper i Telemark. Og selv lenge etter at våren og sommeren har overtatt grepet i lavlandet, har det vært vinterforhold i fjell-Telemark. Det har blant annet blitt noen turer opp Gaustatoppen på ski.

– Det er deilig å gå på ski oppover der. Det er kjempefint, sier Gravir.

Turene opp fjellheimen har gitt ekteparet en forsmak på noe av det som venter dem på veien opp mot Everest.

– Vi trener mye og variert, så det skal være lystbetont hele tiden. Det varierer fra 10–14 timer i snitt i uka, forteller Bergseth.

Viktig med motivasjon

Ekteparet fra Porsgrunn har brukt turene opp til Gaustatoppen til å trene på å gå lenge i oppoverbakke. Men høydemeterne blir i minste laget. Mount Everest er nesten 7000 meter høyere enn Telemarks høyeste fjell.

Og for det spreke paret er det viktig å holde motivasjonen oppe slik at de klarer å fortsette treningen frem mot neste Everest-forsøk om ett år. Da kan det være greit å ha en nystekt vaffelplate som lokkemat mot toppen.

– Nå er det vaffel, varm vaffel på Gaustatoppen. Det er snadder, sier Bergseth, før han serverer kona en rykende fersk plate på turisthytta på toppen av Telemarks tak.

Bli med Tone og Leif Harald på vei opp mot Gaustatoppen og vaffelpremien 1883 meter over havet i videoen øverst i saken.