Hopp til innhold

Tove Arctander er en del av gruppen som har fått det verst under pandemien

En ny rapport viser at korona har rammet det norske samfunnet hardt. Men også veldig skjevt.

Tove Arctander

FÅTT DET TØFT: Tove Arctander har vært permittert siden september. Nå jobber hun som frivillig i en stall for å føle at hun gjør noe nyttig.

Foto: Richard Aune / NRK

«Det er ikke bare urettferdig – men det er også økonomisk problematisk om de som har minst fra før blir varig arbeidsledige og får vedvarende svekket kjøpekraft.»

Slik oppsummeres en ny rapport fra Handel og Kontor Norge.

Pandemien har ført til færre arbeidsplasser og svekket etterspørsel i flere bransjer.

Samtidig har noen kommet bedre ut av denne krisen. Lavere rente og billigere lånekostnader har ført til romsligere økonomi for dem med faste og trygge jobber.

Haster med tiltak

Undersøkelsen viser også en kjønnsmessig ubalanse i permitteringen. Langt flere kvinner enn menn har blitt permittert.

30 prosent av Handel og Kontors kvinnelige medlemmer er permitterte eller arbeidsledige. For menn er antallet 20 prosent.

– Denne rapporten viser at det er de lavtlønnede som bærer pandemien på sine skuldre, sier Christopher Beckman, leder av Handel og Kontor.

Rapporten peker på flere tiltak de mener det haster å få satt i gang.

– Vi er nødt til å ha en storstilt satsing på kompetanse for dem som er permitterte, sier Beckman.

Sliter med å få ny jobb

Tove Arctander har vært permittert fra jobben i Fjordline siden etter sommeren og sliter med å få en ny.

Mens Fredrik Hovde, som jobber som kundebehandler i Isola, en produsent av byggevareprodukter. Firmaet traff blant annet har omtrent aldri hatt en tryggere arbeidsplass.

– Arbeidsgiveren min har hatt et veldig løft. Så for meg personlig har det økonomisk aldri vært bedre, sier Fredrik Hovde.

Fredrik Hovde.

ET LØFT: Fredrik Hovde har omtrent aldri hatt en tryggere arbeidsplass enn han har nå.

Foto: Richard Aune / NRK

Arctander har søkt haugevis av jobber. På mange av stillingene har hun ikke engang fått et svar. Nå jobber hun som frivillig i en stall.

– Det var for min egen del for å gjøre noe som føles nyttig. Jeg er veldig glad i hester, så her er jeg to ganger i uka nå, sier hun.

Lite attraktiv

Hun føler seg lite attraktiv på jobbmarkedet. Hun er fylt 62 år og har jobbet hele livet i bank- og reiselivsbransjen. Hun snakker flere språk flytende og mener selv at hun har masse kompetanse.

– Jeg har fortsatt et håp om at jeg kan få tilbake jobben når grensene åpner igjen.

Det er flere arbeidsledige nå enn det var under både finanskrisen og oljeprisfallet. NAV-direktør Terje Tønnesen er langt fra overrasket over funnene i rapporten.

– Skal vi ha noe sjans på å få folk tilbake i jobb så trenger vi mer fagutdanning. De som blir stående utenfor nå har en utrolig lang vei tilbake til jobb, Terje Tønnesen, NAV-direktør i Vestfold og Telemark.

Terje Tønnesen

STOR KRISE: NAV-direktør Terje Tønnesen mener finanskrisen og oljekrisen var ingenting i forhold til det vi nå står ovenfor.

Foto: Rolf-Christian Hattling / NRK

Han sier vi har en meget stor jobb foran oss.

– Finanskrisen og oljekrisen er ingenting i forhold til det vi nå står ovenfor. Vi er nødt til å ta innover oss at hele næringslivet sannsynligvis kommer til å være i omstilling, sier Tønnesen.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen mener den sikreste veien å få flest mulig av disse tilbake i jobb er å holde smitten nede så vi kan åpne opp gradvis og kontrollert.

– Samtidig skal vi fortsette å styrke Nav så de har ekstra ressurser til å følge opp de som nå går ledige, sier Isaksen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Seriekobla campingvogner

Seriekoblede campingvogner på ferga mellom Horten og Moss: – Er som et vogntog