Hopp til innhold

Tilbake til Nepal- ett år etter jordskjelvet

SELJORD (NRK): Elever og lærere fra Seljord Folkehøgskule havnet midt i kaoset, der over 7000 mennesker mistet livet i jordskjelvkatastrofen i Nepal i fjor.

Elever på hotellet i Nepal

BLE RAMMET AV JORDSKJELV: Her er elevene fra Seljord Folkehøgskule på hotellet i Katmandu rett etter jordskjelvet 25. april i fjor.

Foto: Seljord folkehøgskule

– Jeg er veldig spent. Jeg gleder meg masse. Sannsynligheten for at det som skjedde i fjor skjer igjen er jo betydelig mindre. Jeg tror vi kommer til å få en kjempefin opplevelse, og at det kommer til å gå bra, sier en av elevene, Lisa Lædesmeki Fosse.

Hun var i Nepal da jordskjelvkatastrofen rammet 25. april i fjor. Jordskjelvet hadde en styrke på 7,9 og var 2 kilometer dypt. Episenteret var 77 kilometer nordvest for hovedstaden Katmandu. Jordskjelvet var det verste i Nepal siden 1934.

– Jeg er ikke redd nå, men kanskje jeg blir det når vi lander i Nepal, sier Fosse.

Les også:

Kollapset bygning Katmandu

Jordskjelvet i Nepal i april i fjor var det verste i landet siden 1934.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Var spredt under skjelvet

Seljord Folkehøgskule var på besøk i Nepal i forbindelse med et kulturutvekslingsprogram med elever fra Nepal. Elevene var delt inn i flere grupper under oppholdet, men alle kom seg i sikkerhet under jordskjelvet.

– Gruppen som har vært i Katmandu har oppholdt seg i dette området siden lørdag ettermiddag. Gruppen som har vært i barnehjemmet har oppholdt seg utendørs og sovet under presenning, fortalte lærer Kjetil Flatland til NRK i april i fjor.

Seljord Folkehøgskule har i mange år støttet et barnehjem i Nepal. Barnehjemmet ble kraftig skadd i jordskjelvet, og det siste året har elever ved folkehøgskulen hatt konserter, utstillinger og foredrag og samlet inn godt over en million kroner, for å bygge barnehjemmet opp igjen.

– Vi vet at når vi kommer til barnehjemmet er de i gang med byggingen av den første grunnmuren. Planen er at det i løpet av året skal stå ferdig fire bygg som til sammen kan huse 50 barn. Da har de fått tilbake det de mistet under jordskjelvet, sier rektor Arve Husby.

Lisa Lædesmeki Fosse med mange fargerike tepper

Lisa Lædesmeki Fosse gleder seg til å gi bort varme, gode tepper til barna i Nepal.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Har med gaver

Med seg til Nepal har folkehøgskulen gaver, de har fått tilsendt fra hele landet.

– Dette skulle være «fifty blankets of sunshine», men har blitt mye mye mer. Her er stabler med fargerike, fantastiske ulltepper, som er laget av kvinner over hele Norge, stråler elev Lisa Lædesmeki Fosse.

Hvordan blir det å gi bort dette?

Det blir helt fantastisk. Det er så mye godhet her. Det blir helt sikkert veldig rørende. Her er det kvinner over hele landet som har laget dette til jenter de ikke aner navnet på, eller vet hvem er på andre siden av kloden. Her er det mye kjærlighet, sier Fosse.