Må mangedoble produksjonen

FYRESDAL (NRK): Neste uke blir det klart om Telemarkrøye får en avtale med Lerøy fisk. Det kan bety fersk oppdrettsrøye fra Fyresvatn i butikker på Østlandet.

Mads Dorenfeldt Jensen og Lars Helge Folkestad

Mads Dorenfeldt Jensen og Lars Helge Folkestad i Telemarkrøye AS opplever gode tider for bedriften.

Foto: Roald Marker / NRK

Om lag 200 meter ut fra land i Fyresvatn ligger seks store merder, alle stappfulle av røye.

Tre personer står på kanten av merdene og håver opp røye etter røye. Alle som en havner i et stort vannkar med isvann.

– De skal helst ikke være under 1,2 kilo. De bør være store for da blir det fine fileter, forteller Ingebjørg Aketun som kontrollerer størrelsen på fisken som kommer fra merdene.

Ingebjørg Aketun

Ingebjørg Aketun sjekker størrelsen på fisken mens de tas opp. Hun forteller at de denne dagen skal ta opp rundt 120 kg røye.

Foto: Roald Marker / NRK

Først i verda med fjellrøye frå oppdrettsanlegg

Siden august har Telemarkrøye slaktet mellom 150 og 300 kg røye per uke. Det meste går

Merde

Her ligger seks store merder med røye.

Foto: Roald Marker / NRK

ferskt til hoteller og restauranter.

I Norge er de alene om å levere i så stor målestokk, noe som har gjort at Lerøy fisk er interessert i et samarbeid.

Kan bli to tonn per uke

– Vi krysser fingrene for at vi begynner å slakte de første fiskene til sjømathuset og Lerøy veldig snart, sier Mads Dorenfeldt Jenssen. Han sløyer og vasker fisken.

Det er viktig å gjøre dette så kjapt og skånsomt som mulig. Vi bruker isvann av

Mads Dorenfeldt Jenssen

Mads Dorenfeldt Jenssen håper avtalen med Lerøy fisk er klar om få dager. Han tror det kan bety at fisken til slutt havner i butikker i hele landet og også i utlandet.

Foto: Roald Marker / NRK

to grunner, fordi det roer fisken ned og fordi kjøleprosessen da begynner helt fra første stund, noe som er utrolig viktig for kvaliteten og holdbarheten på produktet, forteller Dorenfeldt Jenssen.

Etter om lag én time er fisken brakt i land, sløyet, vasket og klar for å legges på is. Hvis det blir en avtale med Lerøy fisk vil volumet på dagens produksjon ved Telemarkrøye øke drastisk. Totalt kan produksjonen komme opp i 1,5 til 2 tonn per uke.

Røye fra Telemark

Fisken vaskes og sløyes før den legges på is. Denne prosessen må gå fort og bare om lag én time etter at den er tatt opp fra merdene ligger den klar på is.

Foto: Roald Marker / NRK

– Hvis de er fornøyde med produktet vil det nok havne i butikker over hele Norge. Kanskje om et par måneder er vi klare for utlandet også, sier Dorenfeldt Jenssen.

Oppdrettsrøye av god kvalitet

Ønsker å støtte de "crazy"

Innovasjon Norge har valgt å støtte Telemarkrøye med et tilskudd på 1,2 millioner og tre millioner i lån.

– De satser både på kompetanse og penger i prosjektet sitt og da er det vårt mandat at vi skal være med å heie på dem som ønsker å få til noe, sier direktør Anniken Damm-Larsen.

– Vi vil gjerne være der for de vi kaller "de crazy". De som tørr å gjøre noe nytt og som ikke følger strømmen. Det er de som kanskje kan være med på løfte Telemark og Norge videre, sier Damm-Larsen.

Røye

Fisken legges i isvann med en gang den tas opp fra merdene. Slik starter nedkjølingsprosessen.

Foto: Roald Marker / NRK