Hopp til innhold

Telemark vil arrangere vinter-OL i 2026

Nyheten blir offentliggjort under en pressekonferanse på Gaustatoppen tirsdag.

Nordmenn på tribunen i Salt Lake City

VIL HA OL TIL TELEMARK: Under en pressekonferanse på Gaustatoppen tirsdag klokka 12 skal Telemark fortelle om sine planer for et vinter-OL i fylket i 2026.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

I dypeste hemmelighet har en gruppe personer med tilknytning til idretten i Telemark arbeidet med en rapport som tar sikte på at Telemark skal arrangere vinter-OL i 2026.

Geir Berge Nordtveit

Leder i Telemark idrettskrets bekrefter at Telemark vil arrangerer vinter-OL i 2026

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Dette blir bekreftet av lederen i Telemark idrettskrets, tidligere kultursjef i Telemark fylkeskommune, Geir Berge Nordtveit.

– Jeg kan bekrefte at vi ønsker å få vinter-OL til Telemark, men har ingen kommentarer utover det, sier Geir Berge Nordtveit til NRK.

NRK har også forsøkt å få andre innen idrettsbevegelsen i Telemark i tale, men de sier de har fått munnkurv og ønsker ikke å uttale seg.

Et annerledes OL

Etter det NRK kjenner til er bakgrunnen for at Telemark nå vil kaste seg inn i OL-eventyret, at Innsbruck sa nei til å søke OL i 2026. I 2018 skal OL arrangeres i Sør-Korea og i 2022 i Kina.

Dette er land som ikke har vinteridrettstradisjoner. Derfor tror initiativtakerne at IOC, den internasjonale olympiske komite, ønsker å få OL tilbake til Europa, der interessen er størst.

Initiativtakerne har også merket seg vedtaket i styret i Norges idrettsforbund i august i år. Der sier styret at dersom Norge nok en gang skal søke om OL må interessen komme nedenfra i idrettsbevegelsen. Et initiativ fra Telemark vil bety at det blir et annerledes OL, etter det NRK forstår.

Navnet Telemark har bra klang ute i verden. OL-ilden ble tent i stua til Sondre Norheim både i 1952 og 1993. Og det var i Morgedal den moderne form for skisport oppsto

NRK erfarer at idrettsbevegelsen i Telemark også ønsker å få med seg Buskerud og Vestfold i en søknad til IOC om å få arrangere OL.

For 20 år siden åpnet Norsk Skieventyr i Morgedal, og dagen etter ble OL-ilden tent på Øvrebø.

1 2013 var det 20 år siden OL-ilden ble tent i Morgedal.

Flere arrangørbyer

Med andre ord er det ikke snakk om kompakte leker med alt samlet på et sted, men forskjellige anlegg i de tre fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Etter det NRK vet er det ikke tatt noe standpunkt til hvor de forskjellige øvelsene skal foregå. Rjukan, Hemsedal, Rauland, Norefjell og Kongsberg peker seg ut som naturlige steder for alpinøvelsene.

Også OL har behov for fornyelse og åpner av og til for nye disipliner. Vi kan jo tenke oss hvilket spektakulært innslag det vil være i et vinter-OL å få skiflyging på OL-programmet. Et OL i de tre fylkene åpner mulighetene for nettopp det.

Vikersundbakken

Skiflyging i Vikersund kan bli OL-gren i 2026 dersom Telemark får arrangere viner-OL i 2026.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Spent på idrettsforbundet

Telemark fylkeskommune har i mange år kjempet for at Telemarkskjøring skal bli egen OL-gren. Fylkeskommunen har bevilget til sammen 16 millioner til Skiforbundet for å få dette til. Under et OL i 2026 kan de endelig få full valuta for pengene.

Etter det NRK forstår er målet for et OL i de tre fylkene, et ønske om å vise verden at også små land kan ta på seg vertskapet for de olympiske leker.

Se bildene da OL-ilden ble tent i Morgedal før lekene i 1952: