Hopp til innhold

Vil tenne enda en ild til OL i Norge

For 20 år siden åpnet Norsk Skieventyr i Morgedal, og dagen etter ble OL-ilden tent på Øvrebø. Fra fredag ligger det an til dobbeltfeiring i Morgedal - mens man håper på tenning av enda en ild til et OL i Norge.

Tenk tilbake til midnatt i Morgedal 27. november 1993. Det er ti kuldegrader, og månen bader det snødekte, kuperte landskapet.

Tent på gården til Sondre Norheim

Ilden brenner ved grua i stua på husmannsplassen Øvrebø – der skilegenden Sondre Norheim vokste opp.

Naboen til Øvrebø, skiveteranen Eivind Strondi, holder fast i en selvlaget tyrifakkel, og sier:

– Jeg ber prinsesse Märtha Louise om å tenne denne tyrifakkelen her i gruva på Øvrebø. Og denne ilden skal nå brenne i 75 dager rundt hele landet. Så da ønsker jeg deg lykke til.

Det tar sin tid, men til slutt tennes gnisten som gir ild til tyrifakkelen.

Prinsessen står med blussende kinn i blitsregnet og overrekker fakkelen til Norges mestvinnende snøbrettkjører, Åshild Lofthus fra Vinje. I blå overtrekksdrakt springer Lofthus bakkene ned til Norsk Skieventyr.

Her står alpinist Atle Skårdal klar med den offisielle OL-fakkelen. Snart legger han ut, som den første av mange stafettløpere, på den vel 12.000 kilometer lange ferden til Stampesletta i Lillehammer. 75 dager seinere – via 5500 stafettløpere – kom fakkelen til Lillehammer-OL i 1994.

For 20 år siden åpnet Norsk Skieventyr i Morgedal, og dagen etter ble OL-ilden tent på Øvrebø.

20 år siden OL-tenning i Morgedal.

Tredje OL-ild fra Morgedal

Dette var tredje gang den olympiske ilden ble tent i Morgedal. Den første gangen var i 1952, til OL i Oslo. Da var det verdens første vinterolympiske fakkel som ble tent der.

I 1960 var det OL i Squaw Valley i California. En fakkel ble tent på Øvrebø og fraktet med fly over havet til USA.

Tarjei Gjelstad, Norsk Skieventyr, Morgedal

Tarjei Gjelstad, Norsk Skieventyr, Morgedal.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Og så har vi OL i Lillehammer i 1994. Da ble fakkelen tent 27. november 1993, og etter 75 dager endte den i Lillehammer.

Husker godt fakkeltenningen

20 år senere sitter vi i en sal i Norsk Skieventyr sammen med avdelingsleder i Vest-Telemark museum, Tarjei Gjelstad.

Han husker godt fakkeltenningen i 1993, og mener det har betydd mye for Morgedal at ilden ble tent her.

– Det var veldig fokus på Morgedal både før og etter tenning, og den innsatsen som ble gjort der har virkelig understreket at det var her den moderne skisporten begynte, sier Gjelstad.

Den bekreftelsen med de tre olympiske ildene er en viktig del av Morgedals historie, mener museumslederen.

– Oslo-OL må hente ild fra Morgedal

I begynnelsen var det mange telemarkinger som drev med telemarkkjøring, og det er en verdenscupsport og olympisk gren. Men nå er det ikke mange fra Telemark som driver med dette.

– Nei, det kommer litt an på hvordan man ser det. Nå var det samling på Gaustablikk denne helgen, og da var vi 66 personer fra tre klubber. Vi har en fra Tinn som er på juniorlandslaget. Og vi har en sju-åtte 13-14-15-åringer som ser ut som de kan bli veldig gode fremover, sier Gjelstad.

Det betyr at den lokale interessen er på vei opp igjen, mener han.

– Det gjør det. Vi får ha et mål om at når det blir OL i Oslo, så skal vi ha en fra Telemark i toppen på OL-grenen telemarkkjøring.

Og hvor skal OL-ilden tennes da?

– Det er vel selvsagt. Da må vi tilbake til Øvrebø, sier Gjelstad.

Oslo arrangerte de sjette olympiske vinterleker i 1952. Det var stappfullt av tilskuere både på Bislett, i Holmenkollen og på Norefjell, der arenaene var. Fakkelen, med ild fra grua til Sondre Norheim i Morgedal, ble fraktet til Oslo i forkant av lekene, og OL-ilden ble tent på Bislett stadion av Fridtjof Nansens barnebarn. Norge ble beste nasjon, og vant syv gullmedaljer under lekene.
Her følger vi fakkelen på vei mot Oslo, vi får se åpningsseremonien på Bislett og vi får se reportasjer fra de første øvelsene under lekene; bob, ishockey, storslalåm og utfor.

Den første OL-ilden fra Morgedal var til OL i Oslo i 1952.