Svigermor holder skistjerna varm

Vottene til Tiril Eckhoff er laget av «svigermor» Bjørg Aase Byggland. Nå vil også ordføreren i Tokke ha liknende votter.

Tiril Eckhoff med Løypevotten

Disse vottene til Tiril Eckhoff er laget av «svigermor» Bjørg Aase Byggland.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Da Tiril Eckhoff tok sin første verdenscupseier lørdag, stod hun på toppen av pallen og tok imot hyllesten med noen flotte votter på hendene. Vottene er laget av svigermora, Bjørg Aase Byggland, fra Høydalsmo.

– Hun fikk de som julepresang i fjor, for da tenkte jeg at hun kom til å kvalifisere seg til OL. Jeg strikket de til henne slik at hun kunne bruke de i Sotsji, forteller Bjørg til NRK.

Les også:

Flittig brukt

Det skulle imidlertid bli litt for varmt i Sotsji til at Tiril kunne bruke vottene under OL.

– Ja, det må det ha vært, for jeg så ikke at hun hadde de på seg da, sier Bjørg.

Men i år har vottene blitt tatt i bruk av den blide skiskytteren. De tova vottene er for varme og lite brukervennlige til at Tiril kan bruke de i løypa, men i etterkant tar hun de gjerne på.

– Ja, det er helt tydelig at hun liker de, humrer Bjørg.

Stammer fra 1866

Bjørg har strikket tre par til Tiril, som er sammen med sønnen Aanund Lid Byggland.

Vottene er strikket av ullgarn og senere vasket i maskin. Bjørg begynte å strikke slike votter til barna sine for flere år siden, og med åra har det blitt stadig flere par.

Votten heter «Løypevotten», og navnet stammer fra løypemøtet som var på Høydalsmo i 1866.

– Da ble verdens første skirenn arrangert der, og siden vi er en skifamilie, ble det bare til at jeg begynte å strikke slike votter, forteller Bjørg.

Les også:

Ordføreren vil ha votter

Og vottene har blitt lagt merke til, for Bjørg har fått et par strikkeoppdrag i det siste.

– Jeg har fått en henvendelse fra ordføreren om å lage en representasjonsvott, men den kan ikke være lik. Den må nok ha et Tokke-kommunevåpen, sier hun.