Store kutt i Vestfold-avisene

Bare Tønsbergs Blad skal måtte ta nærmere halvparten av Amedias kutt på 43 millioner kroner i fylket, melder fagbladet Journalisten.

Lokalaviser Vestfold.

I Vestfold eier Amedia åtte lokale utgivelser.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

Det er duket for en heftig kuttrunde i avis-Norge. Amedia eier åtte av avisene i Vestfold.

Denne uken ble de ansatte informert om at de må kutte kostnadene med rundt 12 prosent i fylket, skriver Journalisten.

Den største avisen, som er Tønsbergs Blad (TB) med et opplag på 24.500 eksemplarer i fjor, skal måtte ta 19 millioner av dem, ifølge fagbladet.

– Dette er ikke et tall jeg kan bekrefte, men det blir nok i den størrelsesordenen og det er klart at det er veldig mye penger. Nå snur man heldigvis hver stein for å se etter innsparingsmuligheter overalt, men vi kommer nok ikke utenom en nedbemanning, sier klubbleder Lars Døvle Larsen til NRK.no og fortsetter:

– Det er bekymringsfullt. Ikke bare for kolleger som kan komme til å miste jobben, men også for avisen – for produktet og evnen til å utføre samfunnsoppdraget.

Les også:

– Ekstra merkbart for redaksjonelt ansatte

Direktør i Amedia Vestfold, Øyvind Hjørnevik, kan ikke gå ut med det endelige beløpet ettersom det fortsatt gjenstår en del møtevirksomhet før fordelingen av kuttene blir fastsatt.

– Men flere arbeidsplasser i de mediebedriftene vi har i Vestfold, vil bli borte, sier han.

– Det er i og for seg ikke noe nytt med omstillinger i vår bransje, men denne gangen blir det nok ekstra merkbart for redaksjonelt ansatte, opplyser han.

Hjørnevik presiserer at konsernet og avisene går gjennom alle deler av virksomheten, ikke kun journalistiske årsverk. – Vi snur på alle steiner, sier han.

Mer lokalt stoff

Torgeir Lorentzen er ansvarlig redaktør i Gjengangeren. Han syns det er for tidlig å si om avisa kommer til å få færre journalister etter kuttrunden.

– Vi er inne i prosesser med klubbene nå, og det er klart at bemanning er en av de tingene vi ser på. Så vet vi samtidig at Gjengangeren er en godt trimma bedrift fra før, og jeg er ganske sikker på at vi skal komme godt ut av denne runden også. Vi kom godt ut av runden i fjor og jeg syns at vi har klart å lage en avis som fungerer bedre i år enn i fjor. Så lenge vi klarer å holde den utviklingen, er det bra, sier Lorentzen.

Han legger til at kuttene vil bety noe for hva slags saker de velger å bruke tid og penger på.

– Vi må tenke mer lokalt. Lokalavisenes framtid ligger i å kunne formidle de lokale nyhetene og kanskje ikke alt det andre, sier han.

Bekymret for nyhetsdekningen

Døvle Larsen ser også for seg endringer i avisene.

– Hvordan ser du for deg at avisene kommer til å se ut etter kuttene?

– Det er veldig vanskelig å si. Jeg er litt bekymret for nyhetsdekningen, altså evnen til å rekke over alt det vi burde rekke over. Og mulighetene til å grave seg dypere ned i saker hvor det er grunnlag for det. I verste fall kan det også bli mer enkilde-journalistikk, samt mer journalistikk som er basert på pressemeldinger som andre vil ha ut, sier klubblederen i TB.