Mandag gikk Meteorologisk institutt ut med et farevarsel om lokal gress og lyngbrannfare Østafjells. Varselet gjelder til og med onsdag.
Folk oppfordres til å være forsiktig med åpen ild.
Får skryt
Mange lokkes ut i skog og mark i vårværet. Ved Ruseberget i Holmestrand har guttegjengen til Sondre Hellerud Larsen kost seg med pølser og hamburgere på bålet.
De sørget for å fyre opp rett i nærheten av sjøen, slik at de hadde god tilgang på vann.
– Tretten og en halv liter helte vi på da vi var ferdig. Vi brukte tomflasker og fylte de opp med saltvann, sier Hellerud Larsen.
Gutta har vært opptatt av å ha kontroll over bålet.
– Vi kjente på det, for steinene var fortsatt veldig varme. Det er fortsatt litt varmt, men det er ingen glør.
Brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale brannvesen er fornøyd med guttas innsats.
– Det er sikkert varme ennå, men det er ikke noe varme i selve bålet. De har nok gjort en god jobb ja, konstaterer han.
Snart bålforbud
Det generelle bålforbudet starter 15. april. Der det er tørt og ikke vann i nærheten, anbefaler brannsjefen heller pølse på termos nå fremover.
– Varm opp pølsene i vann, og ha de oppi en sånn mattermos. Det fungerer veldig bra, og det holder seg godt varmt til en tur, sier Pettersen.
I løpet av de tre siste dagene har brannvesenet i Sør-Øst rykket ut til ni branntilfeller i skog og mark.
Brannsjef Pettersen advarer mot å gå fra et bål som ikke er helt kaldt.
– Vi ser mange eksempler på at glør ikke er ordentlig slukket, så blir det tørt, vind og så videre. Og så går det mange timer, også blusser det opp igjen, uten kontroll.