Hopp til innhold

Organdonasjoner øker – flere eldre givere enn før

I 2011 var det 25 prosent flere organdonasjoner enn året før. En av årsakene til den store økningen er at det brukes organer fra flere eldre givere. – Livet mitt ble helt forandret, sier Per Olsen (61), som fikk ny nyre.

Per og Bjørg Olsen

Per og Bjørg Olsen lever et rolig familieliv på Dalen i Telemark. Mye er forandret etter at Per fikk ny nyre.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Per Olsen (61) fra Dalen i Telemark har fått et nytt liv etter en nyretransplantasjon i fjor høst.

– Det går ikke an å forklare hvordan mitt liv har blitt etter at jeg fikk ny nyre. For det første fikk jeg matlyst, og kroppen orket å gå. Det var deilig.

Antallet donasjoner i 2011 var 127 mot 102 i 2010. Mest økte antallet nyretransplantasjoner. 302 nordmenn fikk transplantert inn nyre i fjor, mot 89 året før.

Kristian Heldal

Overlege Kristian Heldal mener det er riktig av Norge å bruke flere eldre donorer.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Er du donor? Hvorfor/Hvorfor ikke? Vær med i diskusjonen nederst i saken.

Måtte hoppe midt på natta

Per Olsen fikk konstatert 50 prosent svikt i nyrene i 2003, og gikk på medisiner frem til januar i 2011. Da orket ikke kroppen mer.

– Da fikk jeg dialysemaskin. Det var ikke «bare bare» å få den i hus. Jeg måtte blant annet opp å hoppe midt på natta hvis ikke den tømte magen helt for væske. Vi hadde det litt moro noen ganger, men det var litt slitsomt også.

Olsen forteller at ventetiden var grei.

– Jeg var ikke nervøs, for jeg gledet meg så til å bli transplantert. Vi fikk beskjed om å vente et år, men det tok bare et halvt år. Da var jeg veldig heldig og glad.

I Norge bruker man nå organer fra personer over 60 år. Har du gjort deg noen tanker om det?

– Nei, i grunnen ikke. Det er vel bedre det enn å være nyresyk.

Per Olsen

Per Olsen fra Dalen i Telemark har fått ny nyre, og dermed økt livskvalitet.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Positiv erfaring med eldre organer

Overlege Kristian Heldal ved Sykehuset Telemark forteller at det er en økt forekomst av blant annet nyresvikt blant eldre, noe som er med på å fylle opp dialyseavdelingene.

– Dialyse er en kostbar behandling. En fungerende nyre etter en nyretransplantasjon er betydelig billigere enn å ha en pasient i dialyse i et år. Flere forhold gjør at det er en fordel å få transplantert de som kan transplanteres, sier Heldal.

Heldal forteller at forskning fra Rikshospitalet viser at det går veldig bra også med pasienter som får nyrer fra gamle givere.

– Vi har blitt mer og mer liberale når det kommer til å bruke nyrer fra eldre givere, og vi ser at resultatene blir gode.

I 2011 var gjennomsnittsalderen for de avdøde nyregiverne 56,7 år. I 2000 var middelalder for de avdøde nyregiverne 46,1 år, noe som er økning på ti år.

Norge skiller seg ut

Norge skiller seg ut fra andre land, som ofte har en aldersgrense for givere på 60 år.

– Det bygger på forskning om økt risiko, men man kaster da faktisk masse organer som kunne gitt gode resultater. Vi har bevist at det går bra å bruke gamle nyrer.

– Hva er folks holdning til organdonasjon i 2012?

– Vi opplever en positiv holdning. Vi har lavere andel av pårørende som sier nei til donasjon i 2011, enn det har vært noe år tidligere.