Hopp til innhold

– Som å bli født på ny

Lege ved Sykehuset Telemark mener at flere bør si ja til å avgi organer ved plutselig død. For Jan Erik Kasin betød en ny nyre et helt nytt liv.

Jan Erik Kasin

Her er Jan Erik Kasin kun få timer etter operasjonen.

Foto: PRIVAT

– Hvis flere viser vilje til å gi bort sine friske indre organer ved plutselig død, da vil det bli lettere å ta den vanskelige samtalen med pårørende. Det mener lege Stig Kolle ved Sykehuset Telemark.

Han sier det burde vært mange flere donorer. Her i landet nekter en tredel av alle pårørende organdonasjon.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Som å bli født på ny

Etter mange år med nyreproblemer og blodrensing, eller dialyse fire ganger i uken, fikk Jan Erik Kasin fra Porsgrunn transplantert en nyre fra en pasient som døde brått.

– Det er som å bli født på ny. Du får livet i gave. Jeg vil si jeg har vært veldig heldig, selv om ventetiden har vært lang. Jeg ventet i seks år, sier han til NRK.no.

Nå håper han at flere kan bli organdonorer. Samtidig forstår Kasin hvorfor pårørende ikke ønsker å donere bort organene til sine avdøde.

– Derfor er det viktig å prate om dette på forhånd, mener Kasin.

– Èn kan redde mange

Stig Kolle

Lege ved Sykehuset Telemark, Stig Kolle, mener at èn organdonor kan redde mange liv.

Foto: Tom Andersen / NRK

Lege Stig Kolle skulle også ønske at mange flere enn i dag hadde tatt opp dette med sine nærmeste eller blitt registrert med donorkort.

Sykehuset Telemark er et av 28 sykehus her i landet som er godkjent som donasjonssykehus. Det er hjerte, lunger, nyrer, lever og bukspyttkjertel som kan transplanteres.

– Vi vet at en donor som har disse organene kan gi liv i gave til fem til seks mennesker som er kritisk syke, sier legen.

– Føler du at dere har tilstrekkelig tilgang på organer slik at dere kan hjelpe de pasientene som er aktuelle?

– Vi har ikke mange donorer per år. Organene blir tatt ut her av eksperter fra Rikshospitalet, og de pasientene som får nye organer blir operert der, sier Kolle.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark