– Hvis flere viser vilje til å gi bort sine friske indre organer ved plutselig død, da vil det bli lettere å ta den vanskelige samtalen med pårørende. Det mener lege Stig Kolle ved Sykehuset Telemark.
Han sier det burde vært mange flere donorer. Her i landet nekter en tredel av alle pårørende organdonasjon.
– Som å bli født på ny
Etter mange år med nyreproblemer og blodrensing, eller dialyse fire ganger i uken, fikk Jan Erik Kasin fra Porsgrunn transplantert en nyre fra en pasient som døde brått.
– Det er som å bli født på ny. Du får livet i gave. Jeg vil si jeg har vært veldig heldig, selv om ventetiden har vært lang. Jeg ventet i seks år, sier han til NRK.no.
Nå håper han at flere kan bli organdonorer. Samtidig forstår Kasin hvorfor pårørende ikke ønsker å donere bort organene til sine avdøde.
– Derfor er det viktig å prate om dette på forhånd, mener Kasin.
– Èn kan redde mange
Lege ved Sykehuset Telemark, Stig Kolle, mener at èn organdonor kan redde mange liv.
Foto: Tom Andersen / NRKLege Stig Kolle skulle også ønske at mange flere enn i dag hadde tatt opp dette med sine nærmeste eller blitt registrert med donorkort.
Sykehuset Telemark er et av 28 sykehus her i landet som er godkjent som donasjonssykehus. Det er hjerte, lunger, nyrer, lever og bukspyttkjertel som kan transplanteres.
– Vi vet at en donor som har disse organene kan gi liv i gave til fem til seks mennesker som er kritisk syke, sier legen.
– Føler du at dere har tilstrekkelig tilgang på organer slik at dere kan hjelpe de pasientene som er aktuelle?
– Vi har ikke mange donorer per år. Organene blir tatt ut her av eksperter fra Rikshospitalet, og de pasientene som får nye organer blir operert der, sier Kolle.