– Nå begynner virkelig faren å ta seg opp

Det er sendt ut varsel om stor skogbrannfare i Telemark og Agder. Hvis godværet fortsetter blir situasjonen kritisk, forteller Guttorm Liebe, brannsjef i Skien.

Video Skogbrann i Bø, Telemark

SAUHERAD: Bildet viser slukning av skogbrann i Sauherad i 2012.

Foto: Nyhetsspiller

Tidligere denne uken måtte brannvesenet på Notodden rykke ut med flere mannskaper til området rundt Skrubbedalsnatten etter melding om skogbrann. Dersom godværet fortsetter vil skogbrannfaren være kritisk i Telemark og Agder.

Brannsjef Guttorm Liebe

Ikke alle er like begeistret for godværet. Brannsjef i Skien, Guttorm Liebe forteller at det er stor risiko for skogbrann, særlig i Telemark og Agder.

– Nå har vi hatt solskinn i 14 dager og litt vind, så nå begynner virkelig faren å ta seg opp. Hvis godværet fortsetter over helgen, så er risikoen for skogbrann meget stor, forteller brannsjefen i Skien, Guttorm Liebe.

Skogbrannfare

ØSTAFJELLS: Lokal stor skogbrannfare til det kommer nedbør av betydning, melder YR.no.

Foto: Skjermdump / Yr.no

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for hele Østafjellsregionen.

– I grunnlendt og sidestilt terreng er det meget stor fare. Der hvor det er fuktig i bakken i tykkere skog, er ikke faren like stor, men også der vil risikoen øke hvis tørken fortsetter, forteller Liebe.

Les også: Stor skogbrannfare over hele Østlandet

Frykter torden

Det brannsjefen frykter mest nå er torden.

– Det kommer gjerne kommer etter så lang tid uten regn og når det er varmt, og det kan føre til mye skogbrann, sier han.

Liebe minner om at det nå er forbudt å fyre opp åpen ild.

– Det er forbudt etter 15. april og fram til 15. september. Det kom en ny forskrift i Januar som gir noen små unntak til for det absolutte forbudet, men det er altså forbudt nå i skog og mark.

Engangsgrill er lov

Hva med dem som ønsker å fyre opp engangsgrillen i sommervarmen?

– En engangsgrill er egentlig ikke å regne som åpen ild, men en slik grill med aluminiumsbunn blir veldig varm, og det har det oppstått mange branner av når grunnen under grillen antennes.

Ikke sett grillen på organisk materiale, men på stein, oppfordrer brannsjefen.

Liebe oppfordrer folk til å være observante og forsiktige.

– Det er stort sett bålbrenning hvor folk antenner skogen ved uforsiktighet, men det kan for eksempel ta fyr ved at sola skinner på en glassflaske hvis folk legger det igjen i naturen.

Rutinemessig overvåkning med helikopter har ikke startet opp enda, men på grunn av skogbrannfaren vil brannslukningshelikopter stå klare til å rykke ut fra Torp.