Starter barnehage for flyktningbarna

Men ingen vet om det er flyktninger på Brunstad i januar.

Oslofjord Convention Center før jul 2015

Ingen flyktninger bor på Oslofjord Convention Center i romjulen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Den første uken i januar starter Stokke kommune et barnehagetilbud for flyktningbarn som midlertidig bor på akuttmottaket på Brunstad.

– I utgangspunktet er det et tilbud for 24 barn. 4- og 5-åringer vil få tilbudet, sier kommunalsjef for oppvekst, kunnskap og kultur i Stokke kommune, Inga Marie Faleide.

– Vanskelig å svare på

For tiden bor det imidlertid ingen flyktninger på akuttmottaket på Oslofjord Convention Center. Mottaket er tømt for å gjøre plass til Brunstad Christian Churchs nyttårsarrangement.

Vibeke Schjem

Pressekontakt i UDI, Vibeke Schjem, sier det er vanskelig å svare på om det er flyktninger på Brunstad i januar.

Foto: Nora Lie / Pressebilde UDI

– Vi har en avtale med UDI som utløper i slutten av januar, men vi vet ikke om det kommer noen hit i januar, sier sikkerhetssjef ved akuttmottaket, Nils Vedvik.

UDI kan heller ikke svare på om det kommer til å være flyktninger på Brunstad i januar.

– Om vi skal ha inn asylsøkere etter fjerde januar er det vanskelig å svare på per i dag. Det vil være behovet for midlertidige plasser som avgjør dette, sier presserådgiver hos UDI, Vibeke Schjem.

Ikke pålagt

Barnehagetilbudet for asylsøkere vil bli opprettet ved Frydenberg barnehage den første uken i januar, sier kommunalsjef Inga Marie Faleide.

Hun sier at kommunen ikke er pålagt å gi et barnehagetilbud til flyktningbarna.

– Vi gjør det fordi vi mener at det beste for barna er å få et litt annet tilbud og å se andre barn, sier Faleide.

Barnehagetilbudet har plass til 24 barn, men de er også forberedt på at det kan komme flere.

– Hvis det kommer veldig mange flere barn, kommer vi til å rullere på tilbudet, slik at de får tilbud noen ganger i uken. Det må vi se an.

– Bra for barna

Fire ansatte i Stokke kommune skal være ansvarlige for tilbudet i januar, og barna blir skysset fram og tilbake fra barnehagen. Faleide sier de er forberedt på at det kan være tomt på flyktningmottaket, og at det dermed ikke er behov for tilbudet.

– I så fall bruker vi de barnehageansatte vi har satt av til dette oppdraget i andre barnehager i Stokke kommune.

– Hvor mye ressurser bruker dere på dette?

– Det er klart at dette er et intensivt kostbart tilbud for en måned. Men vi tror at dette er godt for barna, å ha positivt innhold i livet og å treffe andre barn.