UDI betaler millionbeløp for tomme plasser

Mottaket på Brunstad får fortsatt 426 000 i døgnet av UDI, til tross for at siste asylsøker flyttet ut i midten av desember. – Uheldig, sier regiondirektør.

Oslofjord Convention Center før jul 2015

AVTALE: UDI inngikk i høst en avtale med Oslofjord Convention Center på Brunstad om innkvartering av 1 000 asylsøkere. Til tross for at siste asylsøker flyttet ut i desember, betaler UDI fortsatt for plassene.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Ifølge TV2 betaler UDI 5,2 millioner kroner i døgnet for tomme mottaksplasser rundt om i landet.

Årsaken er at UDI fortsatt er bundet opp av de avtalene de signerte i november og desember for å håndtere de store ankomstene av asylsøkere til landet.

På slutten av året gikk imidlertid antallet kraftig ned, og per 31. desember var 53 prosent av UDIs akutte mottaksplasser i bruk.

Kvitter seg med plassene

Regiondirektør for UDI region sør, Tormod Stavenes, opplyser at de nå jobber for å kvitte seg med disse avtalene. I desember avviklet UDI 1 000 plasser i akuttinnkvarteringene, og i løpet av januar avvikles ytterligere 5 000 plasser.

Avtalen på Brunstad går ut 31. januar, og vil ikke bli fornyet. Da blir det også slutt på utbetalingene fra UDI.

– Det er også viktig å si at alle disse akuttinnkvarteringsplassene som vi etablerte høsten 2015, var helt nødvendige for at vi skulle håndtere situasjonen, altså den store mengden ankomster av asylsøkere til landet, sier Stavenes.

Kan skje igjen

I 2015 kom det over 30 000 asylsøkere til Norge, men antallet gikk kraftig ned i desember. I årets første uke søkte 115 personer om asyl i Norge. Det er 29 færre enn uka før.

Stavenes syns det er vanskelig å si noe om hvor mange asylsøkere han tror vil komme til landet i løpet av året, men opplyser at de planlegger for ulike scenarioer.

I og med at det er så uforutsigbart, kan dere risikere å komme opp i en slik situasjon igjen, hvor det betales penger for ubebodde plasser?

– Svaret er selvfølgelig at ja, det kan vi risikere, men det er klart at for oss er det ikke ønskelig, sier Stavenes og fortsetter:

– For oss gjelder det å forvalte de offentlige pengene på en best mulig måte, og det krever en veldig «hands on-styring» av den daglige situasjonen. Det er det vi forsøker. Men den situasjonen vi har nå i januar, med alle disse tomme akuttinnkvarteringene, er uheldig.

Tormod Stavenes, UDI region Sør

USIKKERT: Tormod Stavenes vet ikke om det vil komme 10–12 tusen asylsøkere til landet i år som tidligere år, eller om det kommer et langt høyere antall. Han sier at UDI derfor planlegger for å håndtere ulike situasjoner.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Må planlegge for det usikre

Fylkesberedskapssjef i Vestfold, Jan Helge Kaiser, vil ikke kommentere avtalen mellom UDI og Brunstad, annet enn å si at UDI måtte være kreative for å håndtere den uoversiktlige situasjonen i fjor høst.

Også han er usikker på hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge i løpet av året.

– Vi må planlegge for det usikre, og det har en tendens til å koste. En må betale for å ha en forutsigbarhet, sier Kaiser.