Hopp til innhold

Kjemper for fri på St. Hans-dagen

En 250 år gammel strid blusser opp igjen denne sommeren når fagforeninger i både Tønsberg og Sandefjord kommune slåss for retten til fri på sankthansdagen.

Mennesker rundt bål

FRIDAG: Sandefjord er eneste i landet som fortsatt har fri på St. Hans-dagen, men det kan bli historie, nå som tre kommuner skal slå seg sammen.

Foto: Eva Cecilie Simensen

Dans på bryggene, grill-lukt over hele fjorden og snekker som tøffer forbi i den lyse sommernatten. Sånn skal St. Hans feires i Vestfold. Og dagen etter hadde man fri og kunne sove lenge.

En Vestfold-tradisjon med lange røtter.

Helligdag

Sankthansdagen er en fridag med lange tradisjoner. Olav Tryggvason innførte den som helligdag, men da hadde folk allerede feiret dagen i uminnelige tider.

I 1770 forsøkte danskekongen å bli kvitt dagen som var særnorsk.

Det gikk sånn passe, men til slutt var det bare Vestfold som strittet imot. Så falt også Vestfold, og nå er det altså bare ansatte i Sandefjord kommune som har denne fridagen.

Kjemper om fridagen

Roar Gunnufsen

TILLITSVALGT: – Det kan være slutt, men ikke uten kamp, sier Roar Gunnufsen, tillitsvalgt i Fagforbundet i Sandefjord.

Foto: METTE STENSHOLT SCHAU / NRK

Fagforeninger i Sandefjord kjemper hardt for å beholde fridagen de er alene om i Norge.

– Nå kan det være slutt, men ikke uten kamp, det sier Roar Gunnufsen som er hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Sandefjord.

– Vi må i hvert fall få en slags kompensasjon for det, hvis vi skal gi bort fridagen, sier Gunnufsen og legger til at det er synd hvis Sandefjord går glipp av det som har vært så særegent for byen.

I puslespillet med å samordne de ansattes rettigheter i de tre kommuner som skal bli en, er denne spesielle fridagen blitt en liten nøtt.

Går til retten

Dette skjer samtidig som ti fagforeninger fra Tønsberg møter Tønsberg kommune i retten.

– Nå vil de ansatte i Tønsberg kommune ha tilbake sin fridag og har stevnet kommunen for retten, sier advokat Kjetil Edvardsen.

Om fagforeningene vinner denne saken, tror Gunnufsen det vil være positivt for deres sak.

Ansatte i Tønsberg kommune har lenge forhandlet om fridagen, og har hatt en kompensasjonsavtale. Løsningen ble at alle kunne ta ut en fridag på en dag som passet dem, og ikke alle på en gang. Ifølge rådmann Geir Viksand ble det en dårlig løsning for kommunen.

– Ordningen var egentlig litt for god, sier han.

– For da hadde plutselig alle krav på fri, og ikke bare de som kunne ta fri på sankthansdagen?

– Det er helt riktig. Det ligger jo litt i dette med fri sankthansdagen også, som er en ganske urettferdig ordning fordi den gjelder bare noen få i kommunen.

– Fridagen har eksistert så lenge kommunen har, forteller advokat for de ansatte, Kjetil Edvardsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark