Hopp til innhold

Speilglatte veier førte til kaos i hele landet

Underkjølt regn førte speilblanke veier flere steder i landet. Flere elever i Indre Østfold måtte bli igjen på skolen, men alle skal nå ha kommet seg hjem.

Glatte veier i Indre Østfold

Underkjølt regn har ført til speilblanke veier flere steder i landet.

Foto: Freddie Larsen

De speilblanke veiene førte til at bussjåførene sleit med å holde seg på veien, ifølge Smaalenenes Avis, som omtalte saken først. I Spydeberg fikk foreldre og foresatte beskjed om at bussen ikke kom til å hente barna på skolen.

Rektor Ole Morten Grindahl sier til Smaalenenes Avis at barna skulle bli tatt vare på og at de som ikke kom seg hjem fikk gå på SFO helt til noen hentet dem.

– Det kan bli en litt lenger dag på skolen, men situasjonen er noe utenom det vanlige, sier rektoren.

I 18-tiden skal alle barna ha kommet seg hjem fra skolen. Da hadde også kaoset roet seg betrakelig over hele landet, forteller trafikkoperatør Anne Hårstad i Statens vegvesen.

– Det er veldig, veldig rolig nå. Fylkesvei 51 Valdresflya er fortsatt stengt på grunn av dårlig vær, og det er berging av et vogntog ved Kvikne i Hedmark. Ellers er det stille, sier hun.

Vogntog sperret E6

Også i Vestfold har flere skolebusser blitt innstilt i dag, mens i Telemark er bussene svært forsinket på grunn av ekstremt glatte veier i store deler av fylket, opplyser VY.

– Vi tar ingen sjanser på sikkerhet, og sjåførene vil stanse bussen hvis de vurderer det som utrygt å kjøre videre, sier områdesjef i VY Grenland/Vestmar, Geir Aasoldsen.

Det har vært speilblanke veier i store deler av landet tirsdag. Et vogntog sto lenge på tvers i nordgående retning på E6 mellom Sonsvei og Vestby Syd. E6 sørfra mot Oslo var stengt i flere timer

Politiet meldte om tre forskjellige trafikkulykker og store problemer i trafikken i Kongsbergområdet på samme tid. En buss hadde kjørt i autovernet på Nummedalsveien, og tre biler var involvert i en ulykke på Efteløtveien på E134. I tillegg har flere lastebiler hatt store problemer.

Alt tilgjengelig mannskap er fremdeles ute, melder Statens vegvesen.

– Det er fremdeles glatt på en del sideveier, men det jobbes på spreng for å ta unna der det er verst. Man har jobbet på spreng i hele dag, men det er store områder som skal dekkes, sier Hårstad i vegvesenet klokken 18.15.

Kø på Vestby etter vogntog står på tvers.

Et vogntog endte på tvers og sperret trafikken på E6 i Vestby i Akershus.

Foto: Nyhettips.no

Skaper problemer flere steder

Væromslaget har skapt vanskelige kjøreforhold flere steder også i Trøndelag.

Et vogntog med juletrær veltet på fylkesvei 17 ved Korsen i Namdalsvei. Ingen skal være skadet, ifølge politiet. Vogntoget endte utenfor vegbanen og skadestedet er sikret.

På E6 nord for Steinkjer er ett felt sperret i nordgående felt mellom Hammer og Heimsjøen. Flere trailere står fast, opplyser politiet.

I Selbu står en trailer fast i en bakke ved skisenteret. Personbiler kan passere, men det er vanskelig for større kjøretøy.

Et vogntog havnet i grøfta på fylkesvei 17 i Namdalseid.

Et vogntog havnet i grøfta på fylkesvei 17 i Namdalseid i Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Glatt overalt

– Det er veldig vanskelig å holde gode kjøreforhold på en dag som denne, sier trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, Anniken Island.

Hun forteller at det er utfordrende blant annet fordi sanda som strøs på veiene regner bort igjen, slik at de må de ut på nytt. En del av sanda blåser også bort.

Island har følgende oppfordring til de som må ut på veiene i dag.

– Ned med farta, hold god avstand, og følg med på trafikkmeldingene. Og så er det viktig at folk forsikrer seg om at de har gode dekk å kjøre med. Dette gjelder hver dag, sommer og vinter, men er spesielt viktig på dager som i dag.

I Porsgrunn strøs det på fortau.

Leif Forsbak bidrar til å holde fortauene trygge i Porsgrunn.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Mange er ute og jobber for å sørge for at flest mulig skal komme seg trygt fram dit de skal. Horten kommune benytter Twitter for å takke alle som står på i dag.

– Takk til folka våre i teknisk som er ute og strør og forsøker å gjøre såpeglatte veier litt mer fremkommelige. Vi er fullt bemannet og alle maskiner er ute, men det tar tid å komme seg rundt. Vi prioriterer veier etter prinsippet om liv og helse først. Kjør forsiktig!

Sendte ut farevarsel i går

Etter lave temperaturer de siste dagene, kom regnet midt i morgenrushet i dag.

Meteorologisk institutt advarte i går mot at de kom til å bli kaos på veiene. Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl kalte værvarselet for tirsdag morgen «oppskriften på underkjølt regn».

– Enten du skal gå, sykle eller kjøre buss, så bør du legge inn ekstra tid. For om ikke du får problemer selv, så er det helt sikkert andre som sliter.