Hopp til innhold

Søker flyktningvenner på Nøtterøy

Sammen med NAV starter Nøtterøy kommune tiltaket "flyktningvenn". Slik vil de integrere flyktninger som kommer til Nøtterøy.

Helen Wedberg

Nøtterøy kommune og NAV Nøtterøy håper tiltaket 'flyktningvenn' kan bli noe mange benytter seg av. Det holder å være en venn, forteller Helen Wedberg i Nøtterøy kommune.

Foto: Privat

Tiltaket er et samarbeid mellom Nøtterøy kommune og NAV Nøtterøy. Kommunen skriver på sine hjemmesider at de starter opp tiltaket for å integrere og inkludere flyktningene som kommer til Nøtterøy.

– Det er en stor utfordring å få flyktninger integrert, sier Helen Wedberg som er leder for service og kommunikasjon i Nøtterøy kommune.

Nå håper NAV og kommunen at en flyktningvenn kan fungere som et lavterskeltilbud som mange vil benytte seg av.

Holder å være en venn

– Tilbudet er for alle, sier Wedberg og forteller at tanken er at en flyktningvenn skal være nettopp en venn.

– Det er ikke komplisert, og det holder for eksempel å ta med seg noen hjem til seg selv, dra på kafé eller gjøre andre fritidsaktiviteter, sier Wedberg.

En flyktningvenn er en som fungerer som en veiviser for flyktninger, når de kommer til et lokalsamfunn, ved å hjelpe til med kulturelle og sosiale koder, nettverk og språk.

Åpner hjemmet sitt for flyktninger

Mange engasjerte

Kommunen og NAV la det nye tilbudet ut på Facebook før helgen. Wedberg forteller at det allerede er 5400 mennesker som har sett innlegget, og mange har delt det.

– Vi opplever at folk er engasjerte og ønsker å gjøre noe. Da kan det å være flyktningvenn passe bra, sier Wedberg.

Må registrere seg

Folk som ønsker å bli en flyktningvenn må registrere seg ved å fylle ut et eget skjema. Det er kommunen og NAV som setter flyktninger i kontakt med de som ønsker å være flyktningvenn.

Noen fra kommunen eller NAV vil også ta kontakt med de som har registrert seg for å gi dem mer informasjon. Målet er å finne så gode koblinger som mulig, mellom de frivillige og flyktningene eller flyktningfamiliene.

Foreslår å bosette flyktninger i skolebygg

Wedberg forteller at kommunen og NAV nå håper at Nøtterøy kan få til bedre integrering av flyktninger.

– Dette tilbudet kan hjelpe til med både det sosiale og med språket. Vi håper det kan hjelpe til slik at det ikke er så høy terskel for flyktninger å bli en del av lokalsamfunnet, sier hun.