Hopp til innhold

Slik unngår du skader på nyttårsaften

Du kan sikre deg mot ulykker med fyrverkeri på nyttårsaften, men det er viktig å være forberedt.

Nyttårsraketter over Oslo Havn og Aker Brygge

Nyttårsraketter over Oslo Havn og Aker Brygge.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Hvert år forårsaker fyrverkeri personskader fordi folk bruker fyrverkeri på en uforsvarlig måte. Personskader knyttet til bruk av fyrverkeri ble kraftig redusert med forbudet mot pinneraketter. Likevel fører uvettig bruk av fyrverkeri til rundt 50 personskader årlig i forbindelse med nyttårsfeiringen, ifølge Norsk brannvernforening.

Skader på hender og øyne

Ove Stokkeland

Varabrannsjef i Skien, Ove Stokkeland ber folk være godt forberedt for å unngå skader under oppskyting av nyttårsraketter.

Foto: Stine Hansen / NRK

– De aller fleste skadene oppstår fordi folk som er berusa bruker fyrverkeriet uforsvarlig, eller at barn som ikke er kompetente til å bruke fyrverkeri har fått lov til å bruke det, sier Stokkeland.

Skader på hender og øyne er det mest vanlige, sier varabrannsjefen.

– Det går dessverre galt hvert eneste år, og det skulle vi gjerne unngått. Vi har sett alt fra folk som har mista fingre, til andre som har blitt blinde eller delvis mistet synet, så alvorlig er det, sier Stokkeland.

Les også: Frykt for enda en nyttårsfeiring med øyeskader

Reglene du må følge

Derfor er det viktig at du er forberedt. Brannvesenet minner om de viktigste reglene du bør følge når du håndterer eksplosivene. Som at en edru, voksen person bør ha ansvaret.

  • Alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon.
  • Plasser fyrverkeriet på et stødig og brannsikkert underlag, slik at det står stabilt på bakken.
  • Tenn på en forsvarlig måte: Ha på vernebriller, bruk tennstav og sitt på huk.
  • Hvis et fyrverkeri ikke antenner eller oppfører seg som forventet- la stå i 30 minutter før du tømmer vann på fyrverkeriet.

– Det er veldig stor kraft også i bakkefyrverkeri, og det kan enkelt brukes på en uforsvarlig måte. Det er det vi må unngå.