Hopp til innhold

Slik unngår du brannskader på små barn

PORSGRUNN (NRK): I jula er barna ekstra utsatt for brannskader, og de aller minste blir oftest rammet. Her er rådene for å unngå uhell.

Illustrasjonsfoto: Barn spiser i jula

VÆR OPPMERKSOM: Pass ekstra godt på barna i juletida, slik at nysgjerrige små ikke skader seg på lys og varme gryter.

Foto: irina / Colourbox

– Vi ser en økning i antallet brannskader, spesielt hos små barn. Det er en travel og hektisk tid der man samles, med bruk av stearinlys og fyr på peisen, sier sykepleier Janne Kleven ved sårpoliklinikken i ved Sykehuset Telemark.

Ser ikke konsekvensene

– Det er mye matlaging med varme supper, kaffe og gløgg, og det blir mange muligheter for de små å skade seg, sier sykepleier Ann Therese Malmgren.

Og det er de minste barna som oftest skader seg, erfarer sykepleierne. Forskning fra Haukland sykehus viser at 75 prosent av de brannskadde barna er under tre år

– De har ikke den evnen til å forutse årsak-virkning når de er så små, og ser ikke konsekvensen av å komme så nær en varmekilde. Så foreldre til slike barn må være ekstra påpasselige, sier Kleven.

Janne Kleven og Ann Therese Malmgren

Janne Kleven og Ann Therese Malmgren gir deg råd for hvordan du skal unngå at barna brenner seg i jula.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Barn på fanget

For å unngå slike skader, som kan være svært smertefulle for barna, har sykepleierne følgende råd:

– Er du ferdig med en vannkoker og en kjele, bør du tømme ut innholdet når du ikke trenger det lenger. Sett ting langt inn på benken, slik at barnet ikke rekker opp. Det samme må gjøres med kopper på et kaffebord, og så bør man vurdere å ikke bruke duk. Det kan være spennende å dra i, sier Malmgren.

Og til alle besteforeldre og andre som kanskje bare ser barna av og til, er oppfordringen klar: Sett fra dere kaffekoppen når dere har besøk på fanget.

Kjøl ned og kontakt hjelp

Barn under tre år er kraftig overrepresentert blant pasienter med brannskader. I denne alderen vil barnet gjerne utforske, ta på, klatre i- og dra i ting. Det skal ikke mye tid til før uhellet skjer.

Skader hos barn skjer raskt, og skadene blir ofte mer alvorlige når de oppstår. Og de kan vare livet ut.

– Det viktigste er rask nedkjøling, for så å kontakte hjelp, sier Kleven.

– Rådet for jula er derfor at vi bør passe ekstra godt på barna, selv om vi sitter og koser oss, avslutter hun.