Tar grep etter flere ulykker i E18-tunnel

Oppdager ikke køen før det er for sent.

Kø i tunnelen etter et trafikkuhell.

KOLLISJON: En personbil og en bobil kolliderte i Paulertunnelen i juli i år.

Foto: THEA AASLAND VALEN / NRK

Etter en rekke trafikkulykker i sommer, senest sist helg, tar Statens vegvesen nå grep for å sørge for at det blir tryggere på E18 ved Paulertunnelen i Larvik.

Senioringeniør i Statens vegvesen Vestfold, Dler Jaf, sier de har gjennomgått ulykkene på strekningen, og at det hovedsakelig dreier seg om påkjørsler bakfra av uoppmerksomme bilister.

Når det er mye trafikk på veien, danner det seg kø ved Farriseidet, like nord for tunnelen, der veien går fra fire felt til to felt.

Denne køen er det ikke alle bilister som oppdager før det er for sent.

– Det blir fort kø på E18 når trafikkmengden er stor. Når køen kommer inn i tunnelen, blir det litt vanskelig å følge med i trafikken, sier Jaf.

Dler Jaf

FERIETRAFIKK: E18 gjennom Vestfold er en sterkt trafikkert vei, og i ferien er det enda flere bilister enn vanlig. Dler Jaf tror denne ferietrafikken har vært en medvirkende årsak til alle ulykkene i Paulertunnelen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Nye skilt og nedsatt hastighet

Nå gjør vegvesenet endringer for å sørge for at trafikanter ikke blir overrasket av køene.

– Vi har satt opp «Fare for kø»- skilt. Vi vurderer også å sette opp ekstra, litt større skilt i løpet av denne uka og neste uke, der vegtrafikksentralen får mulighet til å sette ned hastigheten.

Han tror og håper at man med dette unngår flere ulykker på stedet.

– Det blir mer varsling til bilistene, og å sette ned hastigheten til 80 kilometer i timen, kontra 110, vil hjelpe ytterligere. Stopplengden vil bli mye kortere, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

Paulertunnelen på E18 i Larvik.

Gjennomsnittlig en ulykke i uka

I juli og til nå i august har Statens vegvesen registrert fem ulykker på strekningen. Senioringeniør Reidar Jørgensen syns det er spesielt at alle ulykkene har skjedd i eller ved tunnelen.

– Det skal sies at det er flere bilister der i år enn i fjor. Jeg tror det skyldes at flere ferierer i Norge i år. Jeg tror ikke så mange er klar over hvor fort 110 kilometer i timen faktisk er. På tre sekunder har du kjørt 100 meter, så vær obs på farten du holder, oppfordrer han.

– Du bruker også tid på å reagere, og så skal du bremse og bremselengden er lang. Kanskje det i tillegg er vått på veien, og da tar det enda lengre tid, legger Jørgensen til.

Tiltakene vil bli værende på strekningen til det nye E18-anlegget i Larvik er ferdig om rundt halvannet år. Jaf opplyser at de også kommer til å vurdere flere tiltak fortløpende i den perioden.