Hopp til innhold

Bekymret for årets gulrot- og potetavlinger

Vestfold Bondelag frykter at flere bønder i fylket opplever dårlige gulrot- og potetavlinger.

Leder for Bondelaget Vestfold

DÅRLIG AVLINGER: Leder for Vestfold Bondelag Thorleif Müller frykter det kan bli dårlige avlinger for mange gulrot- og potetbønder i fylket.

Foto: Henrik Bøe / NRK

I disse dager høstes gulrøtter og poteter i Vestfold. Men Vestfold Bondelag frykter at flere avlinger har blitt ødelagt av været som herjet i fylket i september. Flere bønder opplevde da å få jordene sine oversvømt.

Regntung september

– Vi vet at en del poteter har druknet, kanskje opp mot 20 prosent i Vestfold og ti prosent på landsbasis har jeg latt meg fortelle, sier leder for Vestfold Bondelag Thorleif Müller.

Müller forteller at gulrøtter tåler å stå lenger under vann enn poteter og tror derfor været har skapt mest problemer for potetbøndene.

– Seks timer er nok til å ødelegge potetene, sier han.

Flom flere steder i fylket

Ikke helt svart hvitt

Det er en utfordring for bønder som tar opp gulrøtter og poteter å vite hvor mye av avlingene som faktisk er ødelagt ifølge Müller.

– Det kan se brukbart ut også tar man det opp, men så viser det seg at det er dårlig likevel. Det som nesten har druknet kan bli forringet kvalitetsmessig og det er ikke alltid like lett å se det under opptak, forklarer han.

– Du kan risikere at det som er i grenseland kvalitetsmessig faller igjennom når det har fått ligget litt. Det gjelder å ikke ta opp der du tror det har druknet på jordet, men det er ikke alltid like lett, sier Müller.