Hopp til innhold

Slik holder du pus unna juletreet

Har du en katt som elsker å leke med julepynten, og gjør juletiden til et mareritt ved å klatre i juletreet? Her er dyrlegens råd for å få den til å holde seg unna.

Katt

KAN LAGE EN KAT (T) ASTROFE: Mange katter elsker å leke både med julepynten og juletreet, men det finnes råd som holder den unna.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters Creative

De fleste som har katt vet at de liker å utforske nye områder. Juletreet med masse julekuler og pynt er ikke noe unntak. Dette er dyrlegen tips og triks for å få katten til å holde seg unna.

1. Spray juletreet

Spray

En spray som lukter surt eller bittert kan avverge juletrekatastrofen i hjemmet.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det enkleste og første du kan prøve er å bruke en bitterspray. Katter er ikke glad i lukten av sure ting. Bitterspray finnes i flere dyrebutikker. Alternativt kan du lage en sitronspray selv hjemme. Det viktigste å huske på er å spraye juletreet og ikke katten.

2. Bruk aluminiumsfolie

Et annet godt råd kan være å legge ut litt aluminiumsfolie rundt treet. Katter liker ikke følelsen av å gå på folien, og vil dermed holde seg unna.

3. Ha juletreet i eget rom

Juletre dekket av julepynt

Å sette juletreet i et eget rom, og ikke i stua, kan være en idé.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Om du har en brysom kattepus som ikke klarer å holde seg unna, kan det være en idé å ha juletreet i et lukket rom hvor katten ikke har tilgang. Er det helt kat (t) asrofe med katt og juletre, må man bare la være å ta inn juletre i stua.

4. Aktiviser katten

Katt strekker seg

Å avlede katten med annen aktivitet kan distrahere den såpass at den lar juletreet være.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Det er viktig å aktivisere katten for å unngå juletre-marerittet med pynt og julekuler over hele stua. Katter er nysgjerrige, og vil fort la seg distrahere om du finner noe mer interessant enn glitter og julepynt den kan leke med.

5. Heng julepynten høyere

Julepynt

Å la de nederste grenene være julepynt-fri kan være lurt.

Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

La de nederste grenene på juletreet være fri for pynt. Heng julepynten du er glad i høyere, slik at katten ikke får mulighet til å leke med det. Julekuler og julegirlandere med glitter pynter like fint opp litt høyere opp på treet.

Lykke til, og god jul.

Listen er laget med bakgrunn i intervju med dyrelege Siv Ringsevjen ved Rising Dyreklinikk i Skien.